Mellan liljan och sjöbladet 2:1

Mellan liljan och sjöbladet 2:1
Serie Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie
Författare
Förlag Skara stiftshistoriska sällskap
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor448
Vikt1 gr
Utgiven2017-05-01
ISBN 9789186681340
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
2008 utkom Mellan liljan och sjöbladet 1:1, en genealogisk/ historisk utredning över Västergötlands gamla släkter. 2009 utgavs register, källförteckning, kartor och släkttabeller i en särskild volym, 1:2. Utgångspunkt är Gärdhems gamla kyrkoruin där på en liljesten avbildas en magnifik lilja. Denna heraldiska lilja tillsammans med det heraldiska sjöbladet är gemensamma nämnare för många av de urgamla västgötska ätterna och deras vapen. Det gör också att det går att binda samman dessa historiskt. På så sätt kan sammanhang och relationer spåras och utblickar ske över det medeltida Sverige men också internationellt. Theutenbergs forskning ger intressanta inblickar i de gamla släkternas och klanernas betydelse och inflytande och utgör på ett levande sätt såväl svensk profanhistoria som medeltida kyrkohistoria.

Denna utgåva – Mellan liljan och sjöbladet 2:1 – är en genomgång av de historiska skeendena i Västergötland från allra äldsta tid, fram till 1100-talet. Utgångspunkten sker i arkeologi, sagor och sägner, historiska krönikor och urkunder, nordiska- och internationella utblickar samt författarens tes om att kunna sammanbinda historiska skeenden genom de olika betydelsefulla släkterna och ätterna som (personhistoriskt, heraldiskt, kyrkligt och jord/makt-mässigt) styrde i de gamla landskapen.

Utgåvan är resultatet av en mer än 40-årig forskning där trakterna kring Halle- och Hunneberg har varit centrum. En volym 2:2 kommer senare att publiceras.

Bo J. Theutenberg är född 1942 i Trollhättan och professor em. i juridik vid Stockholms universitet, folkrättssakkunnig vid UD 1976-1987 och ambassadör från 1982. Han har i Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie utgivit ett flertal böcker.