Bild & Bubbla. 199

Bild & Bubbla. 199
Serie Bild & Bubbla
Författare
Medverkande
Förlag Seriefrämjandet
GenreLitteraturvetenskap
FormatBF
SpråkSvenska
Antal sidor118
Vikt400 gr
Utgiven2014-05-30
SABG.05(p)
ISBN 9789186667368
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Bild & Bubbla 199 handlar om svenska barnserier, med intervju med Joakim Gunnarsson och Johanna Kristiansson, skaparna bakom succén »Katten Nils«. Dessutom intervju med Johan Wanloo om hans nya serie »Kapten Klara«. Bildbilagan i detta nummer innehåller presentationer av några av det senaste decenniets svenska barnserier. Utöver detta blir det bland annat diskussion om serieteori och serieforskning. Redaktionen läser Vi tittar in bakom kulisserna för att få reda på vad medlemmarna i redaktionen läser just i detta nu.

Aktuellt: Cobolt – ett nygammalt förlag
Cobolt är ett danskt förlag som ger ut fransk-belgiska serier i det klassiska albumformatet. Nu satsar de på att även ge ut serieböcker på svenska.

Aktuellt: Nordiska antologier på den internationella marknaden
De nordiska ländernas seriekulturer är förhållandevis små men detta har inte hindrat att det, framför allt de senaste åren, har satsats en hel del på att lansera dem utomlands.

Aktuellt: Fantomens nya svenska giv
Fyra nya originalserier har fått premiär i Sveriges största äventyrstidning Fantomen på senare tid. Bild & Bubbla har tagit en pratstund med Fantomen-redaktionen om de svenska nysatsningarna.

Aktuellt: Agerings, Sanatorium och Placebo
Vi satte oss ner för ett samtal med förläggarna Viktor Agering (Agerings) och Jens Andersson (Sanatorium) om deras nystartade förlag Placebo Press.

Aktuellt: En personlig betraktelse över fenomenet tecknade serier för barn
Ett förlag som ligger i framkant på den nya trenden av att ge ut barnserier är Kartago, som startat Kartago Junior, specifikt för att ge ut barnserier. Förläggaren Rolf Classon funderar.

Jijé – den bortglömde pionjären
Jijé, Joseph Gillain, är en av de stora, om inte den största influensen för hela den fransk-belgiska seriekulturen. Från 1930-talet ända in på 1970-talet var han stilbildande men är dock inte lika känd idag som många av hans lärjungar.

Konstarten serier - scenisk framställning i tecknade serier
Hur fungerar serier, egentligen? Och vad är skillnaden mellan serier, bilderböcker och teater? Serieförfattaren och teoretikern Magnus Knutsson funderar.

Katten Nils & C:o – intervju med Joakim Gunnarsson och Johanna Kristiansson
Bidl & bubbla har suttit ner till en diskussion med skaparna bakom serien »Katten Nils«, som är på väg att bli den nya stora svenska barnserien.

Bildbilaga: Kapten Klara & C:o – Svenska barnserier på 2000-talet
Det finns ett nyvaknat intresse för inhemsk produktion av barnserier i Sverige, och i denna bilaga presenteras ett antal svenska serier för barn, som är aktuella just nu.

Kapten Klara klarar biffen – intervju med Johan Wanloo
Johan Wanloo har jobbat för de flesta tidningar och förlag, men med serien »Kapten Klara« har han brutit ny mark genom att skapa en serie riktad till barn.

Iskall kvinnosyn – hur kvinnors död driver superhjälteserier
I denna artikel undersöker författaren hur den manliga dominansen bland skapare och läsare av superhjälteserier har tagit sig uttryck i att kvinnliga figurer torteras och dödas för att manliga hjältar ska kunna utvecklas.

Hundra år i samma klass – intervju med Mats Källblad
Mats Källblad har haft en lång karriär i seriekonstens tjänst och är nu aktuell med den nya serieboken »100 år i samma klass«.

Recension: Fridas resor
Genom att berätta om sin oroliga tid som tonårsmodell på ett lättsamt men finstämt sätt bjuder Frida Ulvegren på en personlig och annorlunda skildring av övergången från barndomen till vuxenlivet.

Recension: Antologi Tago volym ett?
Gamla förläggarfarbrorn Rolf Classon tar sig an det tidlösa antologiformatet för att på ett nytt sätt spegla den moderna svenska seriefloran. Fast särskilt »nytt« blir det ändå inte.

Recension: Rymma hem
Eva Björkstrand målar upp en säregen sagovärld, där den förrädiska sötheten i teckningarna snabbt visar sig dölja en dyster berättelse om en smärtsam identitetskris.

Fanzin: Från fantasyepos till slapstick
Så var det dags igen att ta en titt på avigserierna, fanzinen, våra upp-and-commings och hintar om vad tecknare vill berätta i Sveriges indie-seriebransch.

Föreningsnytt: Gare du Nord 2014
Seriefrämjandet har åkt till Europas största seriefestival i franska Angoulême i mer än tio år. Under 2014 satsades det extra mycket på att lyfta fram och informera om den svenska seriekulturen.