Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park : historien om de män och kvinnor som dechiffrerade den tyska koden under andra världskriget

Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park : historien om de män och kvinnor som dechiffrerade den tyska koden under andra världskriget
Författare
Medverkande
Förlag Fischer & Co
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor337
Vikt744 gr
Utgiven2015-09-04
SABSei
ISBN 9789186597955
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Bletchley Park är den plats där några av andra världskrigets största tekniska och matematiska framsteg gjordes. Här arbetade flera av Storbritanniens främsta begåvningar, som till exempel Alan Turing, och här lades en del av grunden till våra dagars datorer.
Under största hemlighet lyckades en hårt arbetande grupp män och kvinnor knäcka tyskarnas krypteringsmaskin, Enigma. De underrättelser man på så vis fick tillgång till spelade en avgörande betydelse för slaget om Atlanten och striderna i Nordafrika. Det har ibland hävdats att dessa insatser förkortade kriget med upp till två år.
I decennier efter kriget förblev arbetet vid Bletchley Park en hemlighet. De som arbetade där hade tystnadsplikt och fick ingenting berätta, inte ens för sina familjer. Sinclair McKays bok skildrar dessa människor och deras dagliga liv på en märklig plats där det civila och militära samhället möttes för att lösa några av krigets svåraste uppgifter.

SINCLAIR McKAYs bok om Bletchley Park blev snabbt en bestseller och hyllades i England av en enig kritikerkår.

"som vederhäftigt översiktsverk av tilldragelserna i Bletchley Park är McKays bok av stort värde."
Torgny Norin, GöteborgsPosten

"[Bokens] styrka är att den så fint återskapar den speciella atmosfär som gällde vid tiden på denna ovanliga plats.[...] Författaren har bemödat sig om att hitta veteraner och det är deras berättelser som lyser starkast i den här boken."
Soldat & Teknik

"Boken är intressant och ger en inblick i en spännande del av andra världskriget."
Anna Warner, Skaraborgs Allehanda