Wehrmachtsoldaternas brev från fronten 1939-1945

Wehrmachtsoldaternas brev från fronten 1939-1945
Författare
Medverkande
Förlag Fischer & Co
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor317
Vikt584 gr
Utgiven2015-06-04
SABK.54
ISBN 9789186597856
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Omkring 17 miljoner Wehrmachtsoldater deltog i andra världskriget. Under de dryga fem år som kriget varade höll de flesta av dem brevkontakt med sina nära och kära.

Breven beskriver krigets vardagsliv på alla fronter, från invasionen av Polen till Berlins fall. De berättar på sitt eget sätt andra världskrigets historia. Under de första krigsåren är breven fyllda av hopp och tillförsikt, för att efter nederlagen vid Stalingrad och Normandie bli mer och mer modfällda. Men framförallt får dessa brev oss att inse att de tyska soldaterna också var människor mitt bland alla fasor de upplevde var det framförallt kärleken till de närmaste som fick dem att härda ut.

Den franska historikern Marie Moutier har gjort ett urval bland de över 16 000 brev från Wehrmachtsoldater som i dag finns bevarade på Post- och telekommunikationsmuseet i Berlin. Ett knappt hundratal av dessa presenteras i denna bok. De är kronologiskt ordnade efter krigsskådeplatserna i Polen, Frankrike, Norge, Ryssland och Afrika.

Under läsningens gång får vi ta del av soldaternas ångest över krigets brutalitet och de alltmer försämrade materiella villkoren. Men eftersom dessa soldater också utgjorde Hitlers spjuthuvud i andra världskriget framgår också den nazistiska lärans betydelse för Tredje rikets soldater med skrämmande tydlighet.

"Syftet med boken är att sticka hål på myten om en tysk krigsmaskin och i stället hitta fram till de enskilda soldaternas sinnesstämningar, ideologier, lidande och glädjeämne, skriver Marie Moutier i inledningen. Hon uppnår också sitt syfte."
Monika Tunbäck-Hanson, Göteborgs-Posten