Hitlers vikingar : historien om det skandinaviska Waffen-SS

Hitlers vikingar : historien om det skandinaviska Waffen-SS
Författare
Medverkande
Förlag Fischer & Co
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor372
Vikt792 gr
Utgiven2015-04-10
SABKb.54
ISBN 9789186597849
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
För första gången berättas här historien om alla de skandinaviska män som frivilligt tog värvning för tyska Waffen-SS. Boken, som till stor del baserar sig på intervjuer, berättar om soldaternas krigserfarenheter men tar också upp frågan om varför de tog värvning.
Nazisternas dröm om en värld dominerad av ariska soldater blev aldrig verklighet, men Waffen-SS blev tidigt en symbol för denna dröm. Skapad som en militär elitstyrka kom organisationen snabbt att växa och mot slutet av kriget omfattade den nästan en miljon soldater. Många av dessa soldater var inte tyskar. Frivilliga kom från nästan Europas alla länder. Motiven till att ansluta sig varierade, men viktiga inslag var ofta kommunistskräck och antisemitism.
Tusentals unga män från Danmark, Norge, Sverige och Finland värvades från år 1940 och framåt. Många hamnade på östfronten och blev delaktiga i några av krigets mest fasansfulla strider. De nordiska soldaterna var först grupperade i nationella divisioner men slogs senare ihop i Panzer-Division Wiking och Freiwilligen-Panzergrenadier-Division Nordland.

JONATHAN TRIGG (f. 1980) har tjänstgjort som militär med posteringar i Nordirland, Bosnien och Mellanöstern. Han är idag en etablerad militärhistorisk författare med ett särskilt intresse för frivilliga utlandsdivisioner under andra världskriget.

"Det här är en viktig bok som både ställer frågor och ger svar om livsval som idag är svåra att förstå."
Soldat & Teknik

"en fängslande bok som i mycket bygger på de frivilligas egna upplevelser. Det är detaljerat och väldokumenterat"
Nils Fredrik Aurelius, Östra Småland/Nyheterna