fbpx

BRF Ensamheten

BRF Ensamheten
Författare
Medverkande
Förlag Kolik Förlag
GenreSerier och skämtteckningar
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor357
Vikt660 gr
Utgiven2013-02-25
SABHci
ISBN 9789186509316
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Om Brf Ensamheten I en bostadsrättsförening i centrala Göteborg är allt som vanligt. Där bor helt vanliga människor: Det fina lesbiska paret som känner sig stressade över jobbet, den gamla damen som saknar sin son, barnfamiljen med den föräldrarlediga mamman, tonårsfamiljen, heteroparet och den synskadade kvinnan. Allt är precis normalt och som vanligt. Inget speciellt händer, det kommer helt vanlig post. Och de anordnas helt vanliga normala städdagar för att hålla ordning på de gemensamma ytorna ute och inomhus. Här bubblar inget under ytan, eller? Hur står det till med normaliteten egentligen?
Genom de likformiga lägenheterna i bostadsrättföreningen får vi följa de olika levnadsödena och ser en skärva av livet för de enskilda lägenhetsägarna som tillsammans äger detta bostadskomplex med namnet Ensamheten. Svart humor och diamantvass satir över samhället och bostadssituationen. Om ensamheten och relationell diskrepans, tolerans och det vi kallar kärlek.

Om Linda Spåman Linda Spåman är konstnär och serietecknare född och verksam i Göteborg. Utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk där hon har magister i tillämpad konst. Hennes verk tar sig utryck både i performance, textila och tredimensionella verk, konceptuella fotoserier ofta med sin särpräglade illustrationsstil som bas. Tidigare bokutgivning av Spåman är Kötthuvudet (Habbibi 2005) och Misslyckat självmord i Mölndals bro (Bonnier 2011).

Nedan finns ett par andra pressröster om boken.
Den absurda titeln slår på ett genialt sätt an tonen: här blandas ångest med svart humor på ett sätt som gör att läsaren aldrig riktigt vet vilken stämning som överväger. Huvudperson är på sätt och vis själva huset, sceneriet är lika viktigt som de personer som rör sig genom det, och intrigen enkel för att rymma så mycket som möjligt.

Smålandsposten
Spåman har lyckats förmedla olyckan så tydligt och brutalt att den känns som en knytnäve med knogjärn. Som när en karaktär säger: Ånej. En ny dag, och bilden visar en kvinna bakifrån som tittar ut genom fönstret, vyn visar höghusområdet och en liten sol. På bänken ligger en ask Sobril.

Folkbladet
http://www.folkbladet.nu/357128/sa-svart-att-det-blir-plagsamt http://arbetaren.se/artiklar/linda-spaman-och-den-perversa-ensamheten/ http://hd.se/kultur/boken/2013/03/15/lyckan-gar/ http://www.smp.se/noje_o_kultur/bocker/linda-spaman-brf-ensamheten (3676656).gm http://arbetarbladet.se/kultur/litteratur/1.5678626-hur-star-det-till- http://www.miljomagasinet.se/artiklar/130313-angelaget-och-valkomponerat.html
Stäng meny