GUSEM 1. Gutilandorum Universitas Scholarium et Magistrorum : tidskrift för Högskolan på Gotlands historiska förening

GUSEM 1. Gutilandorum Universitas Scholarium et Magistrorum : tidskrift för Högskolan på Gotlands historiska förening
Medverkande
Förlag Gotlandica förlag
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor206
Vikt489 gr
Utgiven2009-09-24
SABNcbf(p)
ISBN 9789186103088
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Detta är det allra första numret av GUSEM. För oss som står bakom utgivningen är det ett historiskt ögonblick att få presentera denna första utgåva av boken.
Högskolan på Gotlands Historiska förening, är en alumnförening, som även är öppen för andra än alumner, vilka forskar i historia på Gotland. Föreningen bildades i juni 2008 och har som målsättning att främja historisk forskning på Gotland – speciellt den som sker vid Högskolan på Gotland. I stävan att åstadkomma detta främjande, har föreningen beslutat att årligen ge ut en samlig av den aktuella forskningen på ön. I detta första nummer presenterar följande forskare aktuella projekt:
Peter Achour diskuterar de möjligheter forskningsmetoderna inom Annalesskolans metodik har att kunna förklara historiska processer.
Torsten Daun försöker hitta svar på varför gutarna var motvilliga att avstå från Gutalagen till förmån för Skånske Lov, vilket kung Christian IV ville.
Olle Gibson beskriver hur man bygger en viola d’Amore.
Ronnie Lundin försöker finna svar på varför det blev medeltiden som kom att lyftas fram i Visby och inte någon annan historisk period i stadens eller hela öns historia.
Jakob Ringbom försöker ge svar på varför Jeanne d’Arc kanoniserades.
Tryggve Siltberg har hittat samband med Julskovkorset i Danmark och dess ursprung i Vall socken på Gotland.
Gerd Hedlund har undersökt förekomsten och behandlingen av syfilis på Gotland under 1800-talet.
Anders R. Johansson har granskat rättsfall från 1600-talet för att försöka förstå varför den framstående historikern Richard Steffens på Gotland uttalade sig nedsättande om köpmannen Marcus Schröder som levde och verkade detta århundrade på ön.