Kulturstudier, kropp och idrott : perspektiv på fenomen i gränslandet mellan natur och kultur

Kulturstudier, kropp och idrott : perspektiv på fenomen i gränslandet mellan natur och kultur
Serie Malmö Studies in Sport Sciences
Författare
Medverkande
Förlag idrottsforum.org
GenreSport, motion och friluftsliv
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor231
Vikt380 gr
Utgiven2011-03-25
SABRb:oa
ISBN 9789185645114
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
i denna antologi diskuteras idrott som ett föränderligt samhällsfenomen i gränslandet mellan kultur och natur. Artikelförfattarna företräder ett brett fält av forskningstraditioner: etnologi, kulturgeografi, pedagogik, historia, sociologi och idrottsvetenskap.

I enlighet med ett kulturstudieperspektiv ställs meningsfyllda praktiker av vardaglig och spektakulär art i fokus. Boken är den första i sitt slag på svensk mark och bidragen förenas genom fokus på fysisk kultur inriktad på fostran, gemenskap och konkurrens.

De elva artiklarna omspänner ämnesmässigt allt från parkour – urban rörelsekultur utan tävlingsinslag – till datorspelstävlingar vars tävlingsformer liknar idrottens. Här diskuteras idrotts­hybrider inom turism- och kulturindustrin så som nöjesparker och lekland, och friluftslivets sportifiering som ett uttryck för samtida äventyrlig entreprenörskultur.

I ett kapitel behandlas idrottsjournalistik som producent av normer kring kön och etnicitet, i ett annat idrottens roll för uppfattningar om kroppslig normalitet och funktionshinder. Åter andra bidrag belyser badandets kulturhistoria och simhallens etnografi, eller närmar sig idrotten som en arena för kroppsligt lärande – en ”tyst kunskap” i samspel med skate­boardbrädan ­eller med högteknologiska fotbollsskor och sportkläder.

Redakörer för Kulturstudier, kropp och idrott är Helena Tolvhed, historiker och lektor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola, och David Cardell, kultur- och samhällsvetare och doktorand vid Linköpings universitet.