Ellen Key mitt i världen : från Strand till strand till strand

Ellen Key mitt i världen : från Strand till strand till strand
Författare
Medverkande
Förlag Folkuniversitetets Akademiska Press
GenrePedagogik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor95
Vikt0
Utgiven2011-09-22
SABGcz Key, Ellen
ISBN 9789185359103
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Ellen Key (1849–1926) blir aldrig inaktuell. Som författare, opinionsbildare och samhällsvisionär utövar hon fortfarande inflytande. En gigant i sin samtid, älskad, missförstådd och ibland hånad – Ellen Key var känd vida utanför Europas gränser. Hon var en av Sveriges främsta kulturpersonligheter, en pionjär insnärjd i sin tids alla tankegångar och debatter. Komplicerad i såväl person som gärning, men också en eklektisk tänkare av vikt inom en rad olika områden – från design och pedagogik till frågor om kön och religion – vid en tid då kvinnor inte förväntades ta plats i offentligheten.

Ellen Key har påverkat allt från den moderna skolan till kvinnans rätt till orgasm och hon tog sig den närmast konstnärliga rätten att säga emot sig själv, samtidigt som litteraturen och yttrandefriheten löper som en röd tråd genom hennes motsägelsefulla textvärld. Ellen Key mitt i världen utgör en introduktion till en lika betydande som snårig tänkare. Lär känna författaren och människan Ellen Key, närvarande i alla tider.

Boken tar sin utgångspunkt i seminarieserien Från Strand till strand till strand som arrangerades av Folkuniversitetet, Göteborgs universitet, Ellen Keyinstitutet och Partille, Ödeshögs och Västerviks kommuner 2009–2010. Bland deltagarna fanns Ulrika Knutson, Ronny Ambjörnsson och Anneli Jordahl. Den är skriven av kulturskribenten Lis Hellström Sveningson, för illustrationerna står Ulf Sveningson som tidigare under 30 år var tecknare vid Göteborgs-Posten.