Vän av ordning

Vän av ordning
Serie Maskulinitet
Författare
Medverkande
Förlag Vilja förlag
GenreSvenska berättare
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2023-01-16
SABHc.01
ISBN 9789179495787
Joel börjar trolla på nätet för att han har tråkigt. Först är det mest bus och oskyldiga provokationer. Men hans åsikter blir alltmer extrema. Han startar en blogg och blir nätkrigare på heltid. Bloggen är hans vapen, där kan allt hända, allt som kan användas i kampen mot mångkulturen. För vad är sanning och vad är lögn? Och spelar det någon roll?

Joel är i grunden en ganska ängslig person. En olycklig, arg och missförstådd ung man som drivs av hatet på nätet. Han vet att det finns rätt och fel, men i verkligheten är det svårt att dra gränsen. Så han skapar sina egna regler. För vad är verkligt egentligen? Det undrar Joel ofta.

Här skildras ensamheten framför skärmen och längtan efter sällskap. Misslyckandet i att inte träffa någon, och hur hat och dålig självkänsla kan isolera en person från verkligheten.
Boken handlar också om mod, felriktat mod. Joel säger: ”Det gäller att lyssna på den enda röst som skriker ja.” Även när allt annat i dig säger nej. Det driver honom mot något oåterkalleligt. Och till slut kommer hans handlingar i kapp honom.

Vän av ordning handlar om hatet och dess konsekvenser. Om den historia som dagligen skrivs i statusuppdateringar och kommentarsfält. Det är en berättelse om digital kamp och total gränslöshet. Om en ljusskygg nätkultur där gränser suddas ut och världsbilden blir extrem.

Det här är andra delen i en serie om maskulinitet.

Henrik Bromander är författare och serietecknare. Vän av ordning är andra delen i hans trilogi om maskulinitet. Den kom ut första gången 2016.

Om lättlästbearbetningen av Riv alla tempel (del 1 i trilogin):
”Henrik Bromander skildrar på ett tankeväckande, berörande och konstnärligt intressant sätt vårt nutida svenska samhälle utifrån människor som lever ”på gränsen. Helhetsbetyg 4 av 5.”
”Tomas Dömstedt har gjort den utmärkta bearbetningen.”
Helene Ehriander, BTJ-häfte nr 16/22