Flickan med en lapp om halsen : historien om ett finskt krigsbarn

Flickan med en lapp om halsen : historien om ett finskt krigsbarn
Författare
Förlag Sortilegio
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor190
Vikt227 gr
Utgiven2022-03-09
SABHc
ISBN 9789178856992

Flickan med en lapp om halsen - Historien om ett finskt krigsbarn är en verklighetsbaserad roman och den fristående fortsättningen på boken Det kom för mig i en hast Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, som handlar om Maria Bouroncles mormors syster som en kall påskmorgon 1929 dränkte sina tre små barn. Många läsare har frågat hur det gick för Artur, de döda barnens far. Nu kommer äntligen berättelsen om hans liv efter morden.


Tolvåriga Hilja och hennes lillebror Antti har tvingats lämna allt och alla bakom sig. De är bara två utav alla de finska barn som skickas till Sverige för ett liv bortom kriget. Ett liv utan mamma, pappa och syskon.

Efter tre dagars resa och två veckors karantän når de den lilla byn Vesene i Västergötland. Här skiljs de åt, fast Hilja lovat sin mor att alltid se efter sin lillebror. Trots detta lär hon sig snabbt att uppskatta sin nya tillvaro på gården hos tant Maria och den tystlåtne Artur. Vad hon inte vet är att familjen bär på en mörk hemlighet.


"Mycket bra", tycker BTJ!
"Maria Bouroncle debuterade med Det kom för mig i en hast historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, en verklighetsbaserad roman om hennes mormors syster. Detta är den fristående fortsättningen på detta familjeöde, och fokuserar på det finska krigsbarnet Hilja som Ingeborgs exmake Artur och hans nya fru Maria tar hand om.  [...] Förutom att vara en fortsättning på historien kring Ingeborgs dåd är detta ett fantastiskt tidsdokument över de finska barn som hamnade i Sverige. Romanen är baserad på Hiljas dagböcker och brev, tillsammans med samtal med personer som kände Artur och Maria. Det är en historia som hade klarat sig fint utan den mörka aspekten i familjens förflutna, men detta ger såklart någonting nytt och annorlunda från andra skildringar av krigsbarnen." Lektör Frida Jönsson, BTJ-häfte 7:2022

Maria Bouroncle är efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete tillbaka i Sverige som författare på heltid. Hennes gripande porträtt av sin mormors syster i debuten Det kom för mig i en hast har använts i litteraturundervisningen på Göteborgs Universitet, översatts till flera språk och ligger till grund för en dokumentär som prisats på filmfestivaler i såväl USA som Europa.