Musikinstrument berättar : instrumentforskning idag

Musikinstrument berättar : instrumentforskning idag
Medverkande
Förlag Gidlunds förlag
GenreMusik och dans
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor217
Vikt460 gr
Utgiven2007-05-23
SABIjc
ISBN 9789178447343
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Varför forska om musikinstrument? Finns det behov av andra kunskaper än de som musikerna behöver, är instrument något annat än redskap för spelsugna ägare? Ärligt talat tillför instrumentforskning något till musiklivet eller till kunskapen om samhället i övrigt?

Musikinstrument berättar visar att instrumentforskning kan vara oerhört spännande på många olika områden. Först naturligtvis den vetenskapliga användningen, som en gren av musikvetenskapen. Men liksom andra musikstudier har instrumentforskning en intressant ställning mellan teori och praktik. Instrumentforskares arbeten ligger till grund för instrumentmakares verksamhet och därmed även för musikers. Genom studier av musikinstrument får vi också kunskaper inom andra kulturvetenskapliga fält om människors liv såväl i vår närhet som i avlägsna kulturer.

I boken presenterar flera av av de främsta företrädarna för svensk och norsk instrumentforskning olika inriktningar inom ämnet. Genom dem berättar musikinstrumenten fantastiska historier om musiksamhälle, teknikutveckling, vardagsliv, estetik och mode.

Redaktörer och medförfattare till Musikinstrument berättar är Stefan Bohman, chef för Musikmuseet, Dan Lundberg, chef för Svenskt visarkiv och Gunnar Ternhag, professor vid Högskolan Dalarna.