Napoleons fälttåg

Napoleons fälttåg
Serie Krigens historia
Författare
Förlag Historiska Media
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor223
Vikt429 gr
Utgiven2020-10-29
SABKj.452
ISBN 9789177893394

»Trots att Napoleons namn än idag är så välkänt har det getts ut förvånansvärt lite Napoleon-litteratur på svenska. Både därför + Brexit + för att Magnus Olofsson skriver trovärdigt och modernt anser jag att hans bok är en av årets väsentliga svenska militärhistoriska böcker.« Totalförsvar & Historia

»Boken, som är mycket utförligt och engagerande skriven, vänder sig till en bred historieintresserad allmänhet. Framställningen fokuserar främst på Napoleons militära bedrifter med detaljerade redogörelser för de viktigaste fältslagen han deltog i.« BTJ

Våren 1796 chockerades den franska armén i Italien. En blott 26 år gammal korsikansk lågadelsman vid namn Napoleon Bonaparte hade blivit utsedd till deras chef. Bonapartes militära meriter var ytterst magra, han hade inte ens lett en bataljon i fält, än mindre en armé på över 60 000 man.

Det visade sig mycket snart att den lille generalens oansenliga yttre dolde en sällsynt talang för att föra krig, samt en väldig arbetskapacitet och en måttlös maktlystnad. De kommande åren krossades Frankrikes fiender en efter en, och i december 1804 krönte sig Napoleon själv till kejsare.

Men kejsarens magnifika förmåga att vinna krig parades inte med en motsvarande förmåga att skapa fred. Bländad av myten om sin egen oövervinnerlighet började Napoleon begå misstag och staka ut sin egen väg mot undergången.

Historikern Magnus Olofsson har skrivit en spännande och kunnig bok om Napoleons fälttåg. Titeln ingår i Historiska Medias bokserie Krigens historia.