Misstaget i Petrograd

Misstaget i Petrograd
Serie Gulaschbaronen
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor458
Vikt640 gr
Utgiven2020-08-21
SABHc
ISBN 9789176971949

Efter första världskrigets slut följer den ena ekonomiska krisen på den andra i Europa. Folkhemmet börjar trevande byggas under 1930-talet, samtidigt som Sverige räddhågat kryper ihop när nazismens framväxt leder till nästa stora krig 1939.

Påverkade av tiden lever människorna vidare med sina liv. Rikedom är inte nog för Gustaf Cronhielm. Han vill ha samhällets respekt, men möter misstänksamhet. Hans mörka förflutna flyter upp till ytan och en skandal briserar. Långsamt börjar han ompröva sitt liv. En tidningsartikel om kommunister i Moskva, där han identifierar sin bror Arvid, får honom att ta ett avgörande steg.

Agnes Skogh är fastlåst i ett olyckligt äktenskap med Karl. När makens gamle vän Sten Seger hyr ett vindsrum i deras stora villa i Visby inleds en dramatisk förändring i hennes liv. För Agnes och Karls sköra dotter Kristina ställs tillvaron på ända.

Arvid Hjelm lyckas övertala sin hustru Greta att de ska emigrera till Sovjetunionen. Stalins terrorvälde, där vem som helst kan bli hämtad till förhör för att aldrig återvända, får honom att börja tvivla på sin tro – medan hans son Hans svär Hitler trohet och ansluter sig till det svenska SS-kompaniet på östfronten.

Misstaget i Petrograd utspelar sig under den dramatiska perioden 1920–1945 och är en fristående fortsättning på Gulaschbaronen som kom ut 2019.

Henrik Fock föddes 1944 i Linköping men växte upp i Bromma. Idag delar han sin tid mellan Kungsholmen i Stockholm och Norrtälje. Han har bland annat varit chef för Stockholms barnomsorg, arbetat som managementkonsult och vd på The Service Management Group samt varit vice vd på Sifo. De senaste åren har han ägnat största delen av sin tid åt skrivandet och det har resulterat i ett flertal böcker, både fack- och skönlitterära. Henrik debuterade 2001 med romanen Ty riket är mitt. Snart följde två delar i samma serie, och alla finns nu som pocket och ljudböcker på Hoi Förlag. I sina böcker speglar Henrik ofta verkligheten genom samhällskritik och människors sökande efter gemenskap.