När kriget kom till Lyckhem

När kriget kom till Lyckhem
Författare
Medverkande
Förlag Pocketförlaget
GenreSvenska berättare
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor330
Vikt196 gr
Utgiven2015-05-18
SABHc
ISBN 9789175791036
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Året är 1916. En ung man flyter i land vid stranden nedanför Frida och Oskars hem i Bohuslän och det stora kriget blir verkligt. Mannen är inte den ende. Under ett dygn dör åttatusen sjömän vid slaget på Skagerrak.

Fridas syskon har redan lämnat nödår och förtryck för att prova lyckan i Amerika. Men livet i det nya landet blir inte som de hoppats. De möts av fientlighet och omänskligt arbete i stålindustrin i Chicago. Fridas brorson Arthur vill bort och tar snart värvning mot sin fars vilja. År 1917 sänds han till Västfronten.

Hemma i Bohuslän får Frida fasansfulla rapporter om det blodbad Arthur befinner sig i.

Britt-Marie Mattsson är författare och journalist. I När kriget kom till Lyckhem får vi följa en bohuslänsk familjs öden under första världskriget.

"En berättelse som förhåller sig initierat till det historiska förloppet under krigsåren Mattsson har, tycker jag, god hand med tidsandan och hennes avsky för krigets brott mot humaniteten och sanningen är inte att ta fel på en väl dramatiserad historielektion om hur den stora världsbranden för ett sekel sedan också grep in i svenska livsöden."
Norra Skåne

" en skicklig blandning av dokumentär och medryckande mänskligt drama. Tidsandan skildras övertygande ..."
BTJ

"Med sitt skarpa öga för detaljer skapar Britt-Marie Mattsson ett tittskåp in i en annan tid, befolkat av människor som skildras med stor kärleksfullhet. Med fina utsnitt ur vardagen blir det ett stycke svensk och svenskamerikansk historia som verkligen levandegör hur kriget, det som sades vara det krig som skulle göra slut på alla andra krig, påverkade det dagliga livet också för de inte direkt inblandade."
Östgöta Correspondenten