Sveriges afrikanska krig

Sveriges afrikanska krig
Författare
Medverkande
Förlag Timbro
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor304
Vikt530 gr
Utgiven2008-09-11
SABObq-p
ISBN 9789175666877
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Sveriges afrikanska krig av Bengt Nilsson är en uppgörelse med hela den svenska biståndskulturen och avslöjar hur Sida under flera decennier har finansierat krig och stöttat diktaturer i Afrika. Med konkreta exempel från Etiopien, Uganda och Sudan visar Bengt Nilsson hur biståndspengar systematiskt försnillas och leds på avvägar för att slutgiltigt hamna på konton som kontrolleras av militären.

I boken får vi bland många andra möta ekonomen Stefan de Vylder, som i mitten av 1970-talet arbetade för Sida i Etiopien. Han utsattes för en komplott som sånär kostade honom livet när han försökte slå larm om missbruket av svenskt bistånd i landet. Den etiopiska militärjuntan beslagtog svenska lastbilar och byggde träningsläger för svenska pengar, miljoner och åter miljoner svenska kronor gick till inbördeskriget. Sverige stöttar fortfarande den etiopiska krigsekonomin.

I drygt trettio år har journalisten och författaren Bengt Nilsson bevakat Afrika för olika svenska medier, främst televisionen. Han arbetade under flera år som utrikesreporter på Aktuellt, SVT, med Afrika och Mellanöstern som specialområden. Se hans hemsida www.ethnopress.se för en närmare presentation.