Farväl till gemenskapen : tre essäer om Sverige

Farväl till gemenskapen : tre essäer om Sverige
Författare
Förlag Timbro
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor94
Vikt104 gr
Utgiven2004-01-01
SABOh-c
ISBN 9789175665498
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Ladda ner boken som PDF här ->

Farväl till gemenskapen speglar ett samhälle i snabb förändring. För inte så länge sedan hade svenskarna ett gemensamt historiskt arv, starka organisationer och en mäktig stat - nu vandrar vi med stapplande steg in i den globala närhetens och mångfaldens tidevarv. Befolkningen är inte längre enhetlig utan formar en överväldigande mänsklig mosaik av olikhet. Och nationalstaten - gemenskapens skapare, ram och yttersta garant - tappar greppet om både folk och territorium.

Detta kom till tydligt uttryck vid folkomröstningen om euron den 14 september 2003, då ett folkligt uppror mot överheten kom i dagen. Dagens Sverige står bland skärvorna av det gamla och fragment av det nya. Exakt hur detta nya kommer att se ut har vi ingen tydlig bild av, vart vandringen leder vet vi ännu inte. Att vi saknar framtidens lösenord är dock uppenbart, likaså att inget nytt folkhem väntar på oss efter dagens mödor.

Det finns ingen återvändo till den typ av gemenskap som en gång definierade Sverige och det svenska, bara ett farväl. Ett farväl som dröjer såsom blicken vid ett kärt landskap vi aldrig kommer att återse.

Mauricio Rojas är inflyttad till Sverige från Chile, ekonom-historiker, riksdagsman och vice chef på Timbro.