Johannasviten

Johannasviten
Författare
Förlag Kartago Förlag
GenreSerier och skämtteckningar
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor464
Vikt1500 gr
Utgiven2014-08-04
SABHci
ISBN 9789175150536
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen


Johannasviten är ett ovanligt serieprojekt som började i fanzineformat på nätet redan runt år 2000, med korta berättelser om en ung arg feminist där Johanna var en av bifigurerna. Projektet har under åren vuxit och följer Johannas brokiga väg genom livet. Berättelsen lever på nätet och i andra tryckta forum med bifigurer, sidospår och tillbakablickar, och har nu vuxit till ett stort litterärt verk med det samlande namnet Johannasviten, och har fått en allt större spridning och hängiven läsarskara. Den första grafiska romanen kom 2003 och hette ?Johanna?, och har därefter följts av fyra böcker utgivna på olika småförlag. Här är nu den första kompletta samlingen med allt material från 2003 fram till och med 2010.
I de tidigaste berättelserna är Johanna tonåring och blir äldre i takt med att historien växer och i den senaste är Johanna närmare trettio år. Nya figurer introduceras hela tiden i takt med att projektet utvecklas. Serierna är till stor del vardagsnära, med inslag av både drömmar, magi och realism. Berättelserna rör sig ofta i tid och rum, och på så vis knyter de an till händelser som på olika sätt gjort avtryck på Johanna och människorna omkring henne. Projektet har från början varit ett nära samarbete mellan manusförfattaren Patrik Rochling och tecknaren Li Östberg.

Johannasviten innehåller: ?Johanna? från 2003, ?Hjärtat Brinner? 2005, ?Skaparens Folk? 2006, ?Pusselbitar? 2008, ?Vänd dig om? 2010, ?Vaka? 2012.

Sveriges Televison visade 2013 en uppmärksammad dokumentärfilm "Patrik och Johanna" som handlar om Patrik Rochlin och arbetet med Johannasviten.