Ett år i Belarus : Röster inifrån en folklig resning

Ett år i Belarus : Röster inifrån en folklig resning
Medverkande
Förlag Bokförlaget Atlas
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatFlexband
SpråkSvenska
Antal sidor285
Vikt462 gr
Utgiven2021-08-04
SABOcla-mae
ISBN 9789174450019

Hösten 2020 bröt protester ut i Belarus. Människor hade fått nog av diktaturen under Aljaksandr Lukasjenka, av bristen på yttrandefrihet, demokrati och respekt för medborgarna.

När de stora demonstrationerna möttes med dödligt våld och massgripanden fortsatte protesten med andra medel. Ute i bostadsområdena och inte minst på internet har det nya, fria Belarus fortsatt att finna sina former som en utspridd och okuvad folkrörelse, inte sällan med poesin som uttryck.

I den här boken berättar några av Belarus mest an sedda författare, poeter och översättare inifrån den pågående resningen om glädjen över befrielsen, om förtrycket, om sitt lands historia och om kulturens roll i demokratikampen. Den är på samma gång en skildring av händelseförloppet och en protesthandling i sig.

Med texter av Svetlana Aleksijevitj, Alhierd Bacharevi, Krystsina Banduryna, Sasja Filipenko, Nadja Kandrusevitj-Sjidlovskaja, Hanna Komar, Andrej Kurejtjyk, Uladzimir Ljankevitj, Viktar Martsinovitj, Maryja Martysevitj, Valzhyna Mort, Volha Sjparaha, Dmitrij Strotsev, Julia Tsimafejeva