Big bang : allt du behöver veta om universums uppkomst - och lite till

Big bang : allt du behöver veta om universums uppkomst - och lite till
Författare
Medverkande
Förlag Leopard Förlag
GenreAstronomi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor511
Vikt526 gr
Utgiven2006-06-01
SABUaa
ISBN 9789173431323
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Hela universum ryms i en storpocket!

Einstein sa en gång: Det mest obegripliga med universum är att det går att begripa. Simon Singh visar i Big Bang att man inte behöver vara ett geni för att förstå hur allt började. På samma oefterhärmliga sätt som han tidigare skildrat matematikens och kodernas historia berättar han om de män och kvinnor som utvecklade teorin om universums uppkomst, Big Bang, Stora smällen.

Vi får möta Eratosthenes, som 250 f. Kr. med hjälp av skuggan av en käpp räknade ut jordens omkrets och avståndet till solen. Giordano Bruno hävdade att universum var oändligt och fick som tack möta döden på bålet i Rom år 1600. Den döva Henrietta Leavitt bevisade med sin skarpa syn att Vintergatan inte var den enda galaxen. För detta ville professor Gösta Mittag-Leffler tilldela henne Nobelpriset 1924, men tyvärr hade hon dött tre år tidigare, okänd och ouppskattad. Den notoriske bråkmakaren Fred Hoyle myntade 1950 namnet Stora smällen i ett försök att vara sarkastisk eftersom han absolut inte trodde på den. Och naturligtvis får vi möta geniet själv, Einstein, vars relativitetsteori i år firar 100 jämnt.

Vem kunde tro att Big Bang var så kul?, James Gleick, författare till Kaos och Fortare

Singh besitter en unik förmåga att kombinera pedagogik med schvungfulla berättelser från vetenskapens värld så att vem som helst till slut fattar vad som helst., Gabriella Håkansson, DN

Nu i storpocket!