Detta är mitt land : Helmer Grundströms liv och diktning

Detta är mitt land : Helmer Grundströms liv och diktning
Författare
Förlag Leopard Förlag
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor560
Vikt910 gr
Utgiven2006-05-01
SABGcz Grundström, Helmer
ISBN 9789173431224
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Langt nol i väla

Helmer Grundström är nästan en mytisk person i norrländsk litteratur. En av Klarabohemerna på 1940-talet, nära vän till Nils Ferlin och Gunnar Ekelöf, men för många idag okänd eller bortglömd. En gränsgestalt mellan tradition och modernism som satte Norrland på den svenska poesins karta. Nu ger Gunnar Balgård författaren hans rättmätiga plats i 1900-talets svenska litteraturhistoria.

Grundström kom från fattig torparmiljö i södra Lappland. Genom hela sin levnad pendlade han mellan hemmet i Svanabyn i Dorotea och Stockholm. Först i den gröna vågens epok på 1970-talet nådde han en bredare publik genom trubadurer som Thorstein Bergman. Gunnar Balgård följer Grundström nära i spåren och liv och diktning bakas in i varandra. Grundströms person, privatliv och förhållanden analyseras som en del av diktargärningen. Boken är ett mänskligt dokument med många spännande och djupt berörande inslag. Det gäller inte minst det höga priset Grundström fick betala för att slå sig in från kulturens obygder.

Gunnar Balgård, f. 1938, är essäist och poet. Han har givit ut böcker om C J L Almqvist samt Norrlands avfolkning och var tidigare redaktör för kulturtidskriften Provins.