fbpx

Med känsla för klass : Thea Oljelund och Marianne Höök i femtiotalets folkhem och finrum

Med känsla för klass : Thea Oljelund och Marianne Höök i femtiotalets folkhem och finrum
Författare
Förlag Leopard Förlag
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor250
Vikt472 gr
Utgiven2006-04-01
SABGcz Oljelund, Thea
ISBN 9789173431132
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
I folkhem och finrum

Marianne Höök och Thea Oljelund är två av den svenska veckopressens stora profiler. Medan Marianne Höök i Vecko-Journalen skildrade adeln, den intellektuella eliten och näringslivets toppar mötte Thea Oljelund i Året Runt bönder, arbetare och folk som drabbats av osannolika olyckor i livet.

I "Med känsla för klass" presenterar Gullan Sköld deras sätt att närma sig människor och skriva om dem. Höök var den språkligt briljanta skribenten som med lätthet rörde sig i de fina salongerna, men aldrig kände sig riktigt hemma där. Oljelund var den jordnära reportern som identifierade sig med de vardagshjältinnor hon skildrade med stark medkänsla. Från olika utgångspunkter intog båda ett underifrånperspektiv i 50- och 60-talets klassamhälle. De bidrog till att ge människor röst i den tidens viktigaste förmedlare av information och underhållning; veckotidningarna.

Gullan Sköld är forskare och har arbetat på Året Runt och Vecko-Revyn. Hon har tidigare gett ut "Ett rum för råd och tröst" på Leopard förlag (2003).
Stäng meny