Det ohyggliga arvet : Sverige och främlingen genom tiderna

Det ohyggliga arvet : Sverige och främlingen genom tiderna
Författare
Medverkande
Förlag Ordfront Förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor319
Vikt722 gr
Utgiven2004-09-09
SABOhe-c:k
ISBN 9789173249966
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Vad är det som får svenska regenter att bedriva slavhandel i Afrika, kyrkliga makter att utfärda dödsstraff mot samiska schamaner eller moderna myndigheter att utföra tvångssterilisering av »tattare«? Det ohyggliga arvet handlar om de synsätt som genom århundradena präglat svenskars möten med etniska minoriteter och andra kategorier »främlingar«. Boken kartlägger djupt förankrade stereotyper om afrikaner, finnar, judar, »orientaler«, samer, »tattare« och »zigenare«.
Stereotyperna möter vi överallt: i den moderna reklamen eller
i nyhets- och sportjournalistiken. De känns igen från den tidiga svenska filmhistorien eller sekelskiftets skämtteckningar. De återfinns hos vetenskapsmän som Linné, författare som Kerstin Thorvall, illustratörer som Albert Engström eller i äldre myndighetsskrifter och lagar. De attityder som framträder är förvånansvärt likartade från en tid till en annan: främlingen beskrivs som farlig, underlägsen och någon gång som lockande.
Genom en mängd nedslag i den svenska historien blottläggs här ett arv som för första gången kan presenteras för den svenska allmänheten i en samlad populärvetenskaplig form. Det är ett arv som man ända fram till nu talat tyst om i svenska läroböcker. Ändå utgör detta arv nyckeln till förståelsen av den diskriminering och de konflikter mellan etniska svenskar och minoriteter som förekommer i dagens Sverige.
FÖRFATTAREN: Christian Catomeris är journalist på Sveriges Television sedan många år. Han har under 25 år gjort program, undervisat och skrivit om etnicitet och invandring.
Hans senaste bok heter I fädrens spår. En intervjubok om invandring och faderskap (1998). Under 80-talet gav han bland annat ut den historisk-etnologiska studien Gipskattor och positiv italienare i Stockholm 18961910.