Rosario är död

Rosario är död
Författare
Förlag Norstedts Pocket
GenreSvenska berättare
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor398
Vikt209 gr
Utgiven2008-02-15
SABHc
ISBN 9789172639096
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

En liten flicka dör i ett land långt borta. Vad angår det oss? Vad kommer det oss vid? I synnerhet om det gått mer än två decennier sedan det hände.
Hon hette Rosario Baluyot. Jag mötte henne aldrig, ändå följer hon mig ständigt. Det händer att jag drömmer att hon inte alls är död, att hon har fått växa sig vuxen och vacker. I andra drömmar är hon den hon verkligen blev: en mager unge med gatubarnets torra hud och hårda händer, en liten flicka med undernäringens svarta streck ristade i ansiktet, ett döende barn med tovigt hår och vilda ögon. Då går hon bakom min rygg - inte bara i drömmen utan också om dagarna - och viskar sina frågor: Vad var det för värld jag föddes till? Vad är det att vara människa om det som hände mig får lov att hända? Majgull Axelsson

Rosario var bara 11 år när hon dog den 20:e maj 1987. Hon var gatubarn i Olongapo i Filippinerna, och föll offer för sexturismens hänsynslösa utnyttjande av barn. Hennes död var resultatet av en österrikisk läkares sexuella övergrepp.
Majgull Axelsson har rekonstruerat Rosarios korta liv, vilket hon på ett levande och insiktsfullt sätt beskriver i denna dokumentära roman. Boken utkom första gången 1989 och är sedan dess ständigt aktuell.