Kryddlexikon : världens alla kryddor från A till Ö

Kryddlexikon : världens alla kryddor från A till Ö
Serie Hälsa och Livsstil
Författare
Medverkande
Förlag Optimal Förlag
GenreUppslagsböcker mm.
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor504
Vikt1764 gr
Utgiven2012-04-30
SABQedk
ISBN 9789172412422
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Ett praktverk om världens alla kryddor

Denna norska originalbok om kryddor är förmodligen det mest heltäckande uppslagsverk som du kan finna på något språk. Kryddlexikon är en alfabetisk översikt över kryddor, örter och kryddbaserade smaksättningssåser från hela världen.

Boken har naturligtvis sin givna plats i köket, vare sig du är en professionell kock eller en hängiven matälskare som vill utvidga din repertoar. Utöver gastronomiskt relevant information om smak och användning, ger varje uppslagsord en enkel botanisk beskrivning av samtliga örter och kryddplantor.

Uppslagsorden innehåller plantornas namn på många olika språk, vilket underlättar när du botaniserar utomlands eller i specialaffärer. Blandkryddor och kryddade såser beskrivs med sitt innehåll, ursprungsland och användningsområde.

Register över alla benämningar på engelska och latin. En flerspråkig ordlista med kryddornas lokala benämningar underlättar när du vill utforska nya matkulturer i främmande länder.

Kari Vetlesens intresse för kryddor började på en vaniljfarm i Uganda, där hon bodde som barn. För att pollinera en vaniljorkidé behövs bin som bara finns i Mexiko. Därför måste vaniljorkidén handpollineras när den odlas på andra ställen i världen, och det är orsaken till att kryddan är så dyr. Ur intresset för vaniljen vidgades Karis intresse till andra kryddor. Kryddlexikonet är resultatet av många års grundläggande och uttömmande research. Kari Vetlesen arbetar som redaktör på bokförlaget Vega i Oslo.