Utsatt för tortyr : att möta och rehabilitera traumatiserade flyktingar

Utsatt för tortyr : att möta och rehabilitera traumatiserade flyktingar
Författare
Medverkande
Förlag Gothia Fortbildning
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor94
Vikt0
Utgiven2014-03-07
SABOc.01
ISBN 9789172059436
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

"Boken utgör ett värdefullt redskap för alla som möter torterade flyktingar i sin arbetsutövning eller vardag."
<EM>Mikael Rostila, fil.dr, docent i sociologi, Centrum för Forskning om Ojämlikhet i Hälsa (CHESS).</EM>

Tortyr förekommer i alla delar av världen och används som förhörsmetod och bestraffning i syfte att bryta ned en människas kropp och psyke. Många flyktingar som kommer till Sverige bär på svåra upplevelser av tortyr eller andra trauman.

<STRONG>Ur innehållet</STRONG>
Det finns ett stort behov av kunskap om tortyrens konsekvenser. Boken ger en grundförståelse för vad tortyr gör med människor och hur skadorna påverkar dem under lång tid efteråt.

Författarna <EM>Tuire Toivanen</EM> och <EM>Susanna Toivanen</EM> visar hur man bemöter en traumatiserad person och hur man lägger upp en fungerande rehabilitering. I rehabilitering ur ett helhetsperspektiv samordnas kontakter mellan olika myndigheter och vårdgivare, vilket är samhällsekonomiskt effektivt.

<STRONG>Vem vänder sig boken till?
</STRONG>Boken vänder sig till dem som möter flyktingar i sin yrkesutövning: handläggare på Migrationsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen; behandlare inom hälsa–sjukvård–psykiatri, socialarbetare, liksom till studerande inom vård-, socionom-, psykologutbildningar med flera.

<STRONG>Om författarna
</STRONG><EM>Tuire Toivanen</EM> är leg. läkare, spec. i psykiatri, allmänmedicin och företagshälsovård, ekonomie magister och verksam som läkare på Stiftelsen Röda Korsets Center för torterade flyktingar (RKC).

<EM>Susanna Toivanen</EM> är fil. doktor, arbetslivsforskare och docent i sociologi vid Stockholms universitet och verksam vid Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa (CHESS).

<STRONG>Sagt om boken
</STRONG>"Jag har läst din och din systers bok och upplevde många olika sorters känslor i resan genom boken. En otroligt viktig bok som verkligen många borde läsa, oavsett yrke eller situation. Men den borde vara självklar för alla som i sin profession möter människor som upplevt krig och trauma. Och alla andra borde också läsa den för bättre insikt och förståelse för vad som händer utanför vår trygga och ordnade tillvaro här i Sverige. Jag rekommenderar boken till mina kollegor på Arbetsförmedlingen och jag brukar även tipsa mina 'Etablerings-kollegor' när jag träffar dem."
Anneli Briding, Arbetsförmedlingen

"Här presenteras på ett överskådligt och lättläst sätt viktig kunskap om människor som upplevt trauman. Alla som i sitt arbete möter traumatiserade flyktingar kommer att ha stor behållning av boken. Den utgör också ett viktigt inslag för studenter inom samhälls- och beteendevetenskapliga utbildningar.”
Maria Fridstjerna, BTJ, häftepos 14113236

"Värdefull bok för alla som möter torterade flyktingar. [...] Boken är skriven på ett rakt och okonstlat språk med konkreta råd som är lätt att ta till sig också för en lekman."
Håkan Arenius, tidningen Dagen (dagen.se) 150116

"Tillsammans har de författat en välmatad vårdetisk guidebok där det finns kunskap att hämta om tortyr och dess skadeverkan samt konsekvenser över tid. Det är en bok för alla som möter dessa människor inom vården och inom olika myndigheter som Socialtjänsten, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. […] Boken är pedagogisk och lättläst och ger information och råd om bemötande, symtombilder och rehabilitering av de som utsatts för tortyr."
Lakartidningen.se 150518