Krig och fred i kalkland : spåren av några gotländska familjer i den karolinska tiden

Krig och fred i kalkland : spåren av några gotländska familjer i den karolinska tiden
Författare
Förlag Karthaken
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor272
Vikt383 gr
Utgiven2022-05-23
SABHc
ISBN 9789152728277

Nils Länger återvänder till Gotland efter en förlisning. Hemma i Hellvi finner han en gård i sorg efter modern som just dött. Provinsen är som i alla tider strategiskt viktig och danskarna kämpar för att återta ön från den svenska stormakten. Kalkbranschen växer och familjens lilla andel i Lörjebruket ger extrainkomster. Band knyts med granngårdar genom giftermål men familjebildningen kan ta sig krokiga vägar, kärleken lockar till genvägar. En kalkpatronson i Hellvi utbildar sig till lantmätare. Hans arbete med att kartera hemsocknen gestaltas i ett kapitel.

Nya hot växer vid horisonten vid ingången till 1700-talet då omvärldens makter gör gemensam sak för att förändra maktbalansen i norr.

Rika och mustiga källor har givit möjlighet att gestalta livet för familjerna på Längers och granngårdarna Sudergårde och Sajgs. Genom studier av kalkindustrins historia har samspelet mellan småfolk och bjässar i näringen kunnat skildras. Villkoren för branschen och händelser av betydelse för aktörerna vävs in i boken.

 

Krig och fred i kalkland är en fristående fortsättning på Det bleka guldet (2020)som utspelas kring perioden då  Gotland inlemmades i Sverige. Boken nominerades av Gotlands hembygdsförbund till Årets hembygdsbok 2020.

Lars Gunnar Norén är född 1957. Efter ett arbetsliv som lantmätare ägnar han sig åt skrivande. Han har ett stort intresse för Gotland, dess natur, kultur och historia, i synnerhet kalkbruksepoken fascinerar.

Lars har rötter på ön via morfars far.