Så förråddes Anne Frank

Så förråddes Anne Frank
Författare
Medverkande
Förlag HarperCollins Nordic
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor367
Vikt467 gr
Utgiven2022-01-18
SABKoafh-a.54
ISBN 9789150967418

Frågan som gäckat miljontals läsare har nu fått ett svar

Över trettio miljoner människor har läst Anne Franks dagbok, skriven av en trettonårig flicka som gömde sig för nazisterna i två år – innan hon blev avslöjad och skickad till ett koncentrationsläger. Trots att hennes öde behandlats i böcker, filmer och pjäser har ingen tidigare slagit fast vem eller vad som gjorde att hon och hennes familj hittades av nazisterna.

Nu - 75 år senare - vet vi svaret. Tack vare ny DNA-teknik, mer sofistikerade undersökningsmetoder och ett internationellt team, lett av tidigare FBI-agenten Vince Pankoke. Teamet har gått igenom tiotusentals dokument och intervjuat mängder av personer som på något sätt levde nära familjen Frank. Tillsammans har de lyckats återskapa dagarna som ledde fram till familjens arrestering och kommit fram till en ny slutsats. Deras arbete skildras här av författaren och poeten Rosemary Sullivan. Hon ger oss också en naken inblick i hur det var att leva i en ockuperad stad där du oberoende av hur rik, fattig, välutbildad eller försiktig du var, aldrig kunde vara säker på vem du kunde lita på.

"Rosemary Sullivans bok är väl värd att läsa, inte bara för att den rycker ut Anne Frank ur den profitalstrande pseudovärld som hennes öde sedan länge befinner sig i (...) och kastar oss tillbaka till andra världskrigets bistra verklighet, utan också för att den visar på hur energiskt lagarbete med modernast möjliga undersökningsmetoder kan resultera i nya insikter i vad som länge har uppfattats som ett cold case." Dick Harrison, Svenska Dagbladet

"Rosemary Sullivan lyckas på en lättflytande prosa levandegöra kontexten kring familjen Frank, livet i ett splittrat Amsterdam där den sociala tilliten i varje ögonblick sätts på prov och gråzonerna är stora. Helhetsbetyg 5.", Katarina Tavakol, BTJ-häftet

Rosemary Sullivan har skrivit femton böcker, bland annat den flerfaldigt prisbelönade biografin Stalins dotter (på svenska 2016). Hon är professor emeritus vid universitetet i Toronto och har undervisat i Kanada, USA, Indien samt flera länder i Europa och Latinamerika.