Undervisning som utmanar och stöttar - tankar och ideer för en utvecklad undervisning

Undervisning som utmanar och stöttar - tankar och ideer för en utvecklad undervisning
Serie Undervisning som utmanar och stöttar
Författare
Förlag Liber
GenreSpråk (inkl. lexikon, parlörer och ordböcker)
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor200
Vikt0
Utgiven2022-08-12
ISBN 9789147145874
Kerstin Dahlin ger sin bild på undervisningen, hur vi kan utveckla och bedriva en undervisning som är både utmanande och stöttande på samma gång.
Undervisning som utmanar och stöttar är en bok som berör några av alla tusen frågor en lärare kan ställa sig. Boken är till dig som ställer frågorna och till alla andra som är nyfikna på frågorna.

Läs mer
Läraryrket är komplext och lärarens arbete består av många delar. Det handlar om kunskaper, lärande, undervisning, relationer, ledarskap, kommunikation, nyfikenhet, samarbete, förmåga att organisera och mycket mer. Att lära sig alla delar och bli bra på dem tar tid. Det är en ständigt pågående utvecklingsresa där det alltid finns nya saker att lära, att inse, att utveckla, att ompröva och att förbättra. Det är helt naturligt, för det är svårt att arbeta med lärande utan att själv vara en del av en lärandeprocess – att vara en lärande individ.
I boken presenterar Kerstin Dahlin delar ur sin egen lärandeprocess och hur dessa formar hennes lärarroll och undervisning:
- Den lärande gruppen: Om betydelsen av att forma elevgrupper till lärande grupper och hur man kan arbeta med det.
- Utmanande undervisning: Hur man kan utveckla en undervisning som både stöttar och utmanar.
- Metoder och stödstrukturer: Exempel på metoder och stödstrukturer att använda för att utveckla en undervisning som ger både stöd och utmaning.
- Planering: Om hur viktig planering är för en bra och hållbar undervisning.
- Reflektion och utvärdering: Om hur reflektion och utvärdering kan stötta lärarens arbete.
- Lärarvardagen: Tankar och exempel kring stort och smått som fyller en lärares vardag.
Målsättningen är att inspirera och stötta och kanske utmana en och annan tanke.

Om författarna
Kerstin Dahlin är lärare i Eskilstuna och läromedelsförfattare. Kerstin driver också den välbesökta Facebook-gruppen "Utmanande undervisning", där hon delger sina pedagogiska idéer och delar med sig av sitt undervisningsmaterial. Kerstin fick Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning år 2018 och utsågs till årets mellanstadielärare på Lärargalan 2019.