Svenska för dig - Läs och diskutera Lärarhandledning cd - Ämnesintegrerad l

Svenska för dig - Läs och diskutera Lärarhandledning cd - Ämnesintegrerad l
Författare
Förlag Liber
GenreSpråk (inkl. lexikon, parlörer och ordböcker)
SpråkSvenska
Antal sidor250
Vikt0
Utgiven2015-12-04
ISBN 9789147118823
Svenska för dig är Lgr 11-serien skriven av erfarna lärare, för dina elever. Serien har vuxit fram i klassrummet och är därför både beprövad och elevnära. Alla delarna är stadieövergripande och utgår från olika förmågor och ämnesområden för att täcka in det centrala innehållet i kursplanen. Böckerna innehåller kreativa och lekfulla övningar i olika nivåer och av olika slag. Bedömningsmatriser och matriser för respons och reflektion underlättar för det formativa samtalet.

Läs mer
Utmärkande drag
- Många olika typer av övningar i flera olika nivåer, gör det lätt att variera undervisningen och att individanpassa. Det skapar ett inkluderande klassrum!
- Fokuserar på medveten språkutveckling, värdegrundsfrågor, lustfyllt skrivande och lustfylld läsning samt kommunikationsförmåga.
- Sätter litteraturen i ett historiskt och kulturellt sammanhang samtidigt som fokus hamnar på läsförståelse, lässtrategier och analys.
- Reflekterande uppgifter, matriser och övningar för kamratrespons samt bedömningsmatriser ger dig verktyg för det formativa samtalet.
- Filmer som kan användas för att flippa klassrummet eller som ett stöd för dina elever när ni redan har startat upp arbetet.
Svenska för dig - Litteraturhistoria
100 texter från forntid till nutid ? lässtrategier och analyser, åk 7?9
I denna litteraturhistoria presenteras 100 texter kronologiskt, från forntid fram till idag. Med hjälp av lättbegripliga sammanfattningar av de klassiska litterära epokerna, analyser, reflektioner och mängder av tankeväckande uppgifter kan dina elever sedan sätta texterna i ett sammanhang och dra kopplingar till sig själva och sin egen samtid.
Dina elever får dessutom lära sig olika lässtrategier för att bättre kunna analysera böcker och öka sin läsförståelse.
För det formativa samtalet finns konkreta bedömningsmatriser som hjälper dina elever att förstå stegringen i kunskapskraven. (Se produktstöd.)
Bokens upplägg ger dig som lärare stora möjligheter att välja hur du vill jobba med litteraturen. Du och dina elever kan:
- arbeta kronologiskt med epokerna, författarna eller texterna.
- arbeta tematiskt kring ett av de drygt 40 teman som finns med i det tematiska registret.
- jobba med enskilda fördjupningar kring en specifik författare eller texttyp.
Svenska för dig ? Kreativt skrivande
Skapa och bearbeta texter utifrån varierade övningar och bedömningsmatriser, åk 7?9
Denna del fokuserar på skrivprocessen och väcker elevernas lust att skriva och deras nyfikenhet att utmana sina språkliga gränser. Boken innehåller kreativa och lekfulla övningar i olika nivåer. Varje kapitel utvecklar olika delar av den skriftliga förmågan och följer en tydlig progression, vilket gör det lätt att anpassa övningarna efter årskurs eller individnivå.
Responsmatriser hjälper eleverna att utveckla sitt skrivande och bedömningsmatriser underlättar för det formativa samtalet mellan dig och dina elever.
Boken innehåller också korta skrivövningar i form av "Inspiration för småskrivande" och "Första hjälpen för en bättre text". Utgångspunkten är att det ska vara lustfyllt att skriva!
Svenska för dig - Läs och diskutera!
Ämnesintegrerad läsning, värdegrundsarbete och hållbarhetsfrågor, åk 7?9
Den här nyskrivna novellsamlingen består av åtta spännande noveller som handlar om ungdomars livsöden från vitt skilda delar av världen. Novellernas teman är bl.a. mänskliga rättigheter, mobbing, klimat och miljö, droger, tobak och alkohol, HBTQ samt kärlek och relationer. Värdegrund och hållbar utveckling, något som ingår i skolans övergripande uppdrag, går dessutom som röda trådar genom texterna.
Till novellerna finns en mängd diskussionsfrågor om handlingen, karaktärernas gestaltning och andra mer övergripande frågor för ökad läsförståelse. En del uppgifter knyts samman med andra skolämnens centrala innehåll, vilket ger dina elever möjlighet att utvecklas inom en rad olika ämnen och klassen kan, om du som lärare så önskar, jobba i projekt eller med ämnesövergripande temaarbeten.
Om du vill flippa klassrummet eller lyfta in film som ett roligt och intresseväckande stöd när ni redan har satt igång arbetet, så finns två filmer till boken: Att passa in och För en hållbar utveckling.
I lärarhandledningen får du värdefulla tips på hur du kan jobba med novellerna, till exempel:
- Konkreta förslag på hur du kan genomföra diskussioner.
- Gediget avsnitt om att arbeta med lässtrategier.
- Matriser som hjälper dig att kartlägga och följa upp dina elevers läsutveckling.
- Faktaavsnitt om begrepp, statistik och förhållanden i omvärlden.
- Ordlistor till novellerna samt verktyg för att stämma av elevernas läsförståelse.
- Rekommendationer som kan göra skillnad när ni diskuterar känsliga ämnen.
- Mängder av uppgifter (kopieringsunderlag) kopplade till Arbeta vidare-sidorna i boken.
- Användbara länkar.
Svenska för dig ? Tala så att andra lyssnar
Muntlig framställning, retorik och debatt, åk 7?9
Det här är en kul, lärorik och intressant bok om kommunikation. Texten är lättläst, personligt skriven och exemplen är konkreta och hämtade ur ungdomars vardag. Du som lärare kan, med boken som grund, snabbt sätta igång med de olika avsnitten.
Dina elever får konkreta tips och tydliga arbetsgångar för att lära sig hur man kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. De får också lära sig grunderna i argumentation och debatt samt läsa en historisk tillbakablick över retorikens framväxt.
För det formativa samtalet finns konkreta bedömningsmatriser som hjälper dina elever att förstå stegringen i kunskapskraven. (Se produktstöd.)
Om du vill flippa klassrummet eller lyfta in film som ett roligt och intresseväckande stöd när ni redan har satt igång arbetet, så finns två filmer till boken: Kroppsspråk och Hjälp! Jag får panik!

Om författarna
Börge Ring är en erfaren läroboksförfattare och lärare i svenska och religionskunskap sedan många år. Ledstjärnan i hans skrivande har alltid varit att söka ett tilltal som kan uppmuntra eleven till eget fortsatt arbete och fördjupning ? ett samtal öppnar för nya tankar helt enkelt.
Erik Sandberg är legitimerad lärare i geografi, engelska och spanska verksam på både grundskole- och gymnasienivå i Uppsala. Han har intresserat sig mycket för skolans övergripande uppdrag om värdegrundsarbete och har erfarenhet av att arbeta med elever med olika förutsättningar. Erik skriver med en tydlig elevfokus och hamnar därför väldigt nära eleverna och deras begreppsvärld. Av den anledningen utgör hans texter ett mycket bra underlag för många slags diskussioner och för färdighetsträning i läsförståelse.
Jessica Rahm har jobbat som lärare i svenska och SO i många år, bl.a. i Stockholm och Göteborg. Att utveckla elevernas förmåga att skriva och bearbeta texter ligger henne extra varmt om hjärtat.
Camilla Lind jobbar som lärare i svenska, franska och engelska i Göteborg, men har tidigare jobbat i både Hässleholm och Lund. Hon var med och startade Humfryskolan i Lund som har kreativiteten och de estetiska ämnena som verktyg för att nå målen. Camilla brinner för att få eleverna att tycka att svenska är ett kreativt och skapande ämne.
Författaren Thomas Nygren skriver med humor, ger konkreta exempel och har en tydlig berättarröst. Hans ambition och förhoppning är att eleverna och lärarna ska tycka att det är kul och lärorikt att jobba med ?Tala så att andra lyssnar?. Thomas har en bakgrund som journalist och har jobbat som högstadielärare i tolv år.