Boksamtalets dilemman och möjligheter

Boksamtalets dilemman och möjligheter
Författare
Förlag Liber
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor136
Vikt0
Utgiven2012-09-21
ISBN 9789147099917
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Hur kan skolan hjälpa barn att bli bokslukare?
Boksamtalets dilemman och möjligheter handlar om litteraturläsning och boksamtal i skolan. I boken beskriver författaren hur boksamtal mellan lärare och elever kan gå till, och analyserar vad som händer i samtalen. Författaren ger också sin syn på nyttan och dilemman med boksamtal.

Läs mer
I boken presenteras åtta böcker som användes på en skola för att locka elever att läsa. Författaren beskriver hur eleverna och lärarna tillsammans skapar olika läsaridentiteter i samtalen. Hon visar också hur genusfrågor och frågor om ”de andra”, som inte är som ”oss”, synliggörs i samtalen samt hur eleverna relaterar texterna till sina egna liv.
Avslutningsvis ger författaren några didaktiska perspektiv på boksamtal, vad lärare bör hålla i minnet när de organiserar samtalen och hur de kan stödja elevernas lärande.
Boken vänder sig till studenter som utbildar sig till lärare, bibliotekarier och litteraturvetare samt till redan yrkesverksamma lärare och barnbibliotekarier.

Om författarna
Katarina Eriksson Barajas är biträdande professor i pedagogiskt arbete. Hon är verksamvid Linköpings universitet och har en bakgrund i bland annat litteraturvetenskap. Denna bok bygger delvis på hennes doktorsavhandling.