Från klass till organisation - en resa genom det sociala landskapet

Från klass till organisation - en resa genom det sociala landskapet
Författare
Förlag Liber
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor328
Vikt0
Utgiven2009-11-19
ISBN 9789147090198
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Klasser och organisationer utgör viktiga inslag i samhället. De är olika, men inte oberoende fenomen. Individer tillhörande samma klass har genom historien haft tendens att sluta sig samman och bilda organisationer, såsom fackförening, politiska partier, bildningsförbund och konsumentföreningar. Klasser har alltid stått i centrum för samhällsvetenskaplig teoribildning, medan organisationer har haft en mer undanskymd plats.

Läs mer
En som i sin sociologi däremot har satt organisationer i centrum är Göran Ahrne. Han hävdar att det vi vanligtvis kallar samhället inte har någon konkret motsvarighet i verkligheten, att vi i stället för "samhället" bör tala om ett socialt landskap, som i huvudsak består av organisationer och människor. I den här boken har hans tankar om klasser, organisationer och det sociala landskapet varit en viktig källa till inspiration.

Om författarna
Bokens redaktörer är Christine Roman, professor i sociologi vid Örebro universitet, och Lars Udehn, professor i sociologi vid Stockholms universitet.