Omvårdnadens grunder - Perspektiv och förhållningssätt

Detta är den fjärde omarbetade upplagan av trilogin Omvårdnadens grunder. En ny redaktion har tillsatts och samtliga kapitel har reviderats och uppdaterats. Över 100 aktiva forskare och undervisare har bidragit som kapitelförfattare.

Ett av de viktigaste syftena med Omvårdnadens grunder är att visa på bredden och variationen i de kunskaper som en blivande sjuksköterska behöver ha. Den läsare som tar del av samtliga kapitel i alla tre böckerna får en unik överblick över omvårdnadsämnet och en solid grund att utgå från i det livslånga lärandet. Ytterligare ett syfte med verket är att tillvarata den omvårdnads- och vårdvetenskapliga forskning som finns i landet och synliggöra den i förhållande till utbildning och praktik. Omvårdnadens grunder är i dag det mest rekommenderade verket för sjuksköterskeprogrammet. Böckerna används vid, i stort sett, samtliga lärosäten som utbildar sjuksköterskor.

Att bli sjuksköterska innebär mer än att lära sig tekniska färdigheter – det handlar om att förstå människors behov, att kommunicera med empati och att agera med både kunskap och omdöme i varje möte. Verket ger en heltäckande introduktion till grundläggande omvårdnad och vägleder studenten genom såväl teoretiska modeller som praktiska färdigheter.

Omvårdnadens grunder är skriven för sjuksköterskestudenter vid universitet och hög-skolor. Verket är skrivet som kurslitteratur för att följa studenten under utbildningens alla tre år. Böckerna läses utan inbördes ordning.

Omvårdnadens grunder består av tre publikationer: Ansvar och utveckling, Perspektiv och förhållningssätt samt Hälsa och ohälsa.