Kriminologi och poliskunskap - Mötet mellan forskning och praktik

Återkommande samhällsproblem - brottslighet och otrygghet tillhör definitivt denna kategori - kan sällan åtgärdas enkelt. Men ju mer kunskap vi har om olika samhällsfenomen, desto större möjligheter har vi att utveckla metoder och insatser som i grunden kan påverka det som stör vår gemensamma välfärd. Forskningsbaserad samhällsvetenskaplig kunskap måste kunna omsättas i praktiken och för det behöver vi ha välutbildade praktiker.

Denna kraftigt reviderade och uppdaterade upplaga av den populära boken Kriminologi och poliskunskap är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan forskare, praktiker och verksamhetsexperter, både i seminariesalar och ute i ”verkligheten”. I boken förmedlas bland annat nya kunskaper och reflektioner kring polisens och kommunernas brottsförebyggande arbete - inklusive riktade insatser mot gängkriminella, problematiken med utsatta bostadsområden, och om behovet av en universitetsbaserad polisutbildning.

Boken ger ett brett perspektiv och fungerar som en viktig kunskaps- och inspirationskälla för poliser inom såväl den brottsförebyggande som den brottsutredande verksamheten, samt för kriminologer och andra professioner som i sina nuvarande eller kommande yrkesroller vill medverka till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar.