Psykisk hälsa i arbetslivet

Arbetslivet är en central arena för att främja den psykiska hälsan. Psykisk hälsa i arbetslivet handlar om hur psykisk ohälsa och hälsa relaterar till arbetsplatsens villkor. Vad utmärker en god arbetsplats vad gäller organisering, struktur och ledarskap? Och vilka möjligheter finns för den enskilde att leva upp till idealet som medveten och informerad individ?

Boken har en unik flervetenskaplig ansats och fokuserar, förutom på arbetsplatsen och individens förutsättningar, även på primärvårdens roll i att stärka samverkan med arbetslivet och förebygga sjukfrånvaro. Särskilt belyses vilka förutsättningar som är nödvändiga för tillgänglighet, kontinuitet och samverkan i primärvården.

Psykisk hälsa i arbetslivet vänder sig främst till dig som i din yrkesutövning arbetar med frågor om psykisk hälsa och ohälsa. Du kanske är anställd inom hälso- och sjukvården eller en myndighet såsom Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Du kan vara chef med personalansvar, fackligt förtroendevald eller arbeta inom HR eller företagshälsovård. Boken vänder sig också till studenter inom hälso-, personal-, beteende-, social- och arbetsvetenskap.