Beroendemedicin

Beroendemedicin är en grundläggande lärobok som beskriver verkningsmekanismer och effekter av beroendeframkallande medel, riskfaktorer för beroendeutveckling samt olika behandlingsmetoder. Den har en neuro­biologisk, biomedicinsk, farmakologisk och klinisk ansats. Författarna representerar den främsta expertisen i landet inom sina respektive områden.

I denna tredje upplaga har ett nytt kapitel om spelberoende tillkommit. Samtliga kapitel har uppdaterats och i vissa fall omarbetats för att spegla de senaste forskningsresultaten och för att följa den snabba utvecklingen inom området. Kunskap om beroende är viktig inom hälso- och sjukvården för att kunna optimera och individanpassa såväl preventiva åtgärder som behandlingsmetoder, men även inom många andra samhällssektorer, exempelvis socialtjänsten, rättsväsendet och för politiska beslutsfattare.

Boken lämpar sig speciellt för utbildningar inom naturvetenskap och hälso- och sjukvård, såsom läkar-, apotekar-, biomedicin-, receptarie- och sjuksköterskeprogrammen, men även för att ge ett medicinskt perspektiv inom exempelvis socionom- och psykologutbildning. Den kan även vara lämplig som kurslitteratur för uppdragsutbildningar inom området.