Den nationella väven : feministiska analyser

Den nationella väven : feministiska analyser
Författare
Medverkande
Förlag Studentlitteratur AB
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor199
Vikt0
Utgiven2010-05-19
SABOhja
ISBN 9789144059754
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Nationer framstår ofta som givna och helt självklara, som något naturligt som bara är. Men samtidigt upprättas ständigt hierarkier baserade på kön, sexualitet, klass och etnicitet i nationers namn. I en nationell gemenskap kan dessa maktrelationer också komma att framstå som naturliga och goda.

I Den nationella väven ställs frågor om hur kön och nation skapas i samtida demokratier och vilken politisk betydelse detta har. I boken analyseras bland annat polisförhör i fall av dödligt våld mot kvinnor, medierapporteringen kring feministiskt initiativ, kvinnliga polarforskare och hur kvinnor som utmanar nationen framställs i modern dramatik. Författarna gör analyser utifrån ett makt- och demokratiperspektiv. Det handlar om hur kvinnor fråntas handlingsutrymme och om hur heteronormativa ideal befästs. Det handlar också om hur idéer om nationell överhöghet återskapas och rasism naturaliseras.

Boken vänder sig till såväl studenter som till andra som är intresserade av att förstå hur nationell gemenskap etableras i politik och vardag och hur detta skapar ojämlikhet och sätter gränser för politiskt handlingsutrymme.