Trädgårdsterapi

Trädgårdsterapi
Författare
Förlag Bonnier Existens
GenrePsykologi
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2010-03-18
ISBN 9789143506457

Vägen tillbaka går genom trädgården

Vägen tillbaka till livet efter ett utmattningssyndrom kan vara lång och svår. Men genom Alnarpsmetoden - en trädgårdsterapibehandling med världsrykte - har många drabbade lyckats erövra sina liv igen, och på 12 veckor kommit tillbaka till arbete och studier.
Bland prunkande grönsaksland, färggranna blomstertäppor och i ombonade växthus får deltagarna chansen att ta del av trädgårdens och naturens lugnande, stärkande och läkande effekter. Först får de lära sig att ta paus. När de är redo väntar arbetet med växterna, att gräva eller rensa ogräs och på så sätt lära känna sin kropp och så småningom finna själslig styrka. Trädgården och arbetet där blir en symbol för den inre utvecklingen. Man sår frön och ser sitt eget nya liv spira.
Nyfikenheten på Alnarpsmetoden växer, sedan det visat sig att flertalet drabbade som sökt hjälp har lyckats återvända till ett aktivt liv, trots att de varit sjukskrivna i flera år.

Alla som någon gång varit sjuk av stress vet hur svårt det är att komma igen. För den som inte har varit där ger den här boken även inspiration till sköna och lugnande vistelser i hemmaträdgården, närmaste park eller skog. Man ska inte låta trädgården bli ett stressmoment, utan istället låta den trigga igång ett inre lugn- och rosystem, förebygga stress och varva ner.

Patrik Grahn, professor i landskapsarkitekturens miljöpsykologi vid SLU i Alnarp, tog initiativ till till denna metod, som här beskrivs av författaren och journalisten Åsa Ottosson, som har hälsa och natur som specialområden. Tillsammans med ett professionellt och kunnigt team driver man nu Alnarps rehabiliteringsträdgårdar.