Psykiatrin, tvånget och lagen : en lagkommentar i historisk belysning

Psykiatrin, tvånget och lagen : en lagkommentar i historisk belysning
Författare
Förlag Norstedts Juridik AB
GenreJuridik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor349
Vikt560 gr
Utgiven2020-01-27
SABVp-c:oe
ISBN 9789139116912
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Den psykiatriska vården har genomgått stora förändringar från äldre tiders hospital fram till våra dagars satsningar på frivillighet och öppenvård och på kortvariga frihetsberövanden inom den slutna vården.

<strong><em>Psykiatrin, tv&aring;nget och lagen</em></strong> redog&ouml;r i lagkommentarens form f&ouml;r 1991 &aring;rs lagar om psykiatrisk tv&aring;ngsv&aring;rd, r&auml;ttspsykiatrisk v&aring;rd och r&auml;ttspsykiatrisk unders&ouml;kning.

Boken inleds med en historisk beskrivning av utvecklingen inom den psykiatriska tv&aring;ngsv&aring;rden, och efter en &ouml;versiktlig beskrivning av den allm&auml;nna h&auml;lso- och sjukv&aring;rdslagstiftningen redovisas sedan ing&aring;ende de tre psykiatriska tv&aring;ngslagarna samt reglerna i brottsbalken om behandlingen av psykiskt st&ouml;rda lag&ouml;vertr&auml;dare.

I denna sjunde upplaga av boken har under kommentarerna till lagen (1991:1128) om psykiatrisk tv&aring;ngsv&aring;rd och lagen (1991:1129) om r&auml;ttspsykiatrisk v&aring;rd antecknats en del r&auml;ttsfall och JO-uttalanden som belyser hur lagarna har till&auml;mpats i vissa fall. Vidare har &auml;ndringar och kompletteringar som genomf&ouml;rts av de psykiatriska tv&aring;ngslagarna och i den omgivande lagstiftningen fram till den 1 januari 2020 beaktats.

Bakgrund och motiv till lagstiftningen behandlas utf&ouml;rligt. Boken avslutas med en aktuell och bred litteraturf&ouml;rteckning, som ocks&aring; inneh&aring;ller sk&ouml;nlitteratur.

<strong><em>Psykiatrin, tv&aring;nget och lagen</em></strong> &auml;r avsedd att vara en handbok f&ouml;r jurister, l&auml;kare och andra handl&auml;ggare i domstolar, kriminalv&aring;rd, h&auml;lso- och sjukv&aring;rd, socialtj&auml;nst osv. Den &auml;r ocks&aring; t&auml;nkt som l&auml;robok inom fr&auml;mst juristutbildningen, l&auml;karutbildningen och andra v&aring;rdutbildningar. Boken &auml;r vidare l&auml;mplig vid fortbildning.

<strong>LARS GR&Ouml;NWALL,</strong> jurist och f.d. lagman, var ordf&ouml;rande i den statliga Socialberedningen, vars f&ouml;rslag l&aring;g till grund f&ouml;r 1991 &aring;rs lagstiftning. Han har &auml;ven senare medverkat i utredningar och lagstiftningsarbete p&aring; Socialdepartementets omr&aring;de.

<strong>LEIF HOLGERSSON,</strong> hedersdoktor i socialt arbete vid Stockholms universitet, avled 2016. Han var socionom och bl.a. m&aring;ng&aring;rig f&ouml;rel&auml;sare vid v&aring;rdh&ouml;gskolorna.

<strong>BERTIL IDARSSON</strong> arbetar som r&aring;dman vid F&ouml;rvaltningsr&auml;tten i Malm&ouml;. Innan dess arbetade han som r&aring;dman vid F&ouml;rvaltningsr&auml;tten i V&auml;xj&ouml; och som regeringsr&auml;ttssekreterare. Han har olika undervisningsuppdrag vid Domstolsakademin, bl.a. som kursledare f&ouml;r f&ouml;rdjupningskurs i LRV och LPT.