Sanktionsavgifter : särskilt i näringsverksamhet

Sanktionsavgifter : särskilt i näringsverksamhet
Författare
Förlag Norstedts Juridik AB
GenreJuridik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor442
Vikt551 gr
Utgiven2020-10-08
SABOeb-c
ISBN 9789139021025

Begreppet effektivitet löper som en röd tråd genom sanktionsavgifternas historia – från skattetillägg i början av 1970-talet, över de sanktionsavgifterna som tillkom efter finanskrisen på 2000-talet och till den allt intensivare utvecklingen av nya sanktionsavgifter med en EU-rättslig grund. Idag torde det råda konsensus om att vi har att göra med ekonomiska sanktioner, dvs. inga prestationsavgifter, som får ersätta eller komplettera straff. Man talar i termer av sanktionsväxling.

Vi har nu ett 80-tal sanktionsavgifter – och nya förslag tillkommer i stadig takt – spridda över en stor del av den speciella förvaltningsrättens område

<ul> <li>skatter och tullar</li> <li>dataskydd- och informationss&auml;kerhet</li> <li>milj&ouml;</li> <li>plan och byggande</li> <li>konkurrens</li> <li>upphandling</li> <li>marknadsf&ouml;ring</li> <li>arbetsmarknad och arbetsmilj&ouml;</li> <li>transport och trafik</li> <li>finans-, energi- och spelmarknad</li> <li>produkts&auml;kerhet</li> <li>kamerabevakning, m.fl.</li></ul>

Sanktionsavgifter kan utg&aring; med mycket h&ouml;ga belopp &ndash; ibland m&aring;nga miljoner kronor &ndash; och p&aring;f&ouml;rs b&aring;de juridiska och fysiska personer, oftast utan h&auml;nsyn till upps&aring;t eller skuld. De beslutas som regel i f&ouml;renklade former av n&aring;gon tillsynsmyndighet, dvs. utan sedvanliga straffprocessuella garantier. Fast h&auml;r har europar&auml;tten utvecklats till att bli en h&auml;mmande faktor vad avser r&auml;ttss&auml;kerhet, t.ex. i form av krav p&aring; en &rdquo;r&auml;ttvis r&auml;tteg&aring;ng&rdquo; eller f&ouml;rbud mot dubbelbestraffning. Utvecklingen &auml;r dock inte entydig utan EU-r&auml;tten kan ge mots&auml;gelsefulla signaler.

Trots att sanktionsavgifterna har funnits i v&aring;r r&auml;ttsordning i snart 50 &aring;r s&aring; &aring;terst&aring;r en hel del fr&aring;getecken kring hanteringen av dem: Vad kr&auml;vs normgivningsm&auml;ssigt sett? M&aring;ste riksdagen lagstifta eller kan t.ex. Naturv&aring;rdsverket utf&auml;rda om s&aring;dana sanktioner? Vad g&auml;ller ifr&aring;ga om retroaktivitet och legalitet? Hur komplicerad kan en reglering till&aring;tas bli innan rimliga krav p&aring; f&ouml;rutsebarhet anses vara f&ouml;rbisedda?