Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. SOU 2014:91. : Betänkande från Utredningen om åldersgränser för fastställelse av ändrad könstillhörighet

Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. SOU 2014:91.  : Betänkande från Utredningen om åldersgränser för fastställelse av ändrad könstillhörighet
Serie SOU 2014:091
Medverkande
Förlag Norstedts Juridik AB
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor338
Vikt0
Utgiven2015-01-23
SABOcb
ISBN 9789138242148
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Utreder om åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet bör ändras.

Utredningens kartläggning och analys av könstillhörighetslagen visar hur den juridiska delen och den medicinska delen i processen att ändra juridiskt kön fortsatt är tätt sammankopplade, trots att steriliseringskravet för ändrad könstillhörighet har avskaffats.

Föreslår att könstillhörighetslagen upphävs och ersätts av två nya lagar:
  • en lag om ändring av juridiskt kön och
  • en lag om tillståndsprövning av ingrepp i könsorganen och avlägsnande av könskörtlarna.

Lagen om ändring av juridiskt kön ska reglera förutsättningarna för en ändring av en persons juridiska kön i folkbokföringen, som innebär att en person tilldelas ett nytt personnummer. Utgångspunkten är att den som önskar ska ha möjlighet att ändra sitt juridiska kön. Utredningens bedömning är att unga som har fyllt 15 år själva ska kunna ansöka om ändring av juridiskt kön.

Utredningen föreslår att ett krav för att en ung person ska ges tillstånd till ingrepp i könsorganen eller avlägsnande av könskörtlarna är att vederbörande har fyllt 15 år. Att den unge har fyllt 15 år är emellertid inte detsamma som att tillstånd kommer att beviljas av Socialstyrelsen. Andra förutsättningar för tillstånd är att det är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet, att vårdnadshavaren samtycker och att den unge har tillräcklig mognad att själv samtycka till ingreppet.