Alla Ti Kl/Dikter och fragment

Alla Ti Kl/Dikter och fragment
Serie Alla Tiders Klassiker
Författare
Förlag Statens Kulturråd
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor132
Vikt86 gr
Utgiven2009-01-23
ISBN 9789127417441
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen


Sapfos diktning upphör aldrig att beröra oss. Detta trots att det endast funnits en fullständig dikt och några hundra diktfragment bevarade av hennes författarskap. Men nyligen återfanns ytterligare en dikt som ingår i denna bok.

Ett av fragmenten i boken lyder: Jag säger dig, man kommer att minnas oss i framtiden. Frasen är, förutom märkvärdigt profetisk, typisk för Sapfos diktning. Här finns ett direkt tilltal som får läsaren att känna sig personligt berörd. Tilltalet är både intimt och universellt. Varhelst i tiden läsaren befinner sig skall orden träffa henne. Sapfos sätt att tala bjuder in oss och låter oss närvara i dikternas miljö, 2 500 år bort.

Detta är en nyutgåva av Vasilis Papageorgiou och Magnus William-Olsson hyllade översättningen som också översatt den nyfunna dikten speciellt för denna utgåva.

FÖRFATTAREN: Sapfo levde på ön Lesbos under slutet av 600-talet f.Kr. Mycket lite är känt om henne, men hon tycks ha varit av adlig börd. Sapfo dyrkades av den antika världen, Platon kallade henne den tionde musan.