Politik och passion : svenska kungliga äktenskap under 600 år

Politik och passion : svenska kungliga äktenskap under 600 år
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreHistoria och arkeologi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor331
Vikt545 gr
Utgiven2022-08-08
SABKc.34
ISBN 9789127180888
<blockquote>

S&auml;tter de kungliga &auml;ktenskapen i ett politiskt och socialt sammanhang, som jag aldrig har l&auml;st f&ouml;rut. Man f&ouml;rst&aring;r varf&ouml;r monarkin &auml;r viktig, vare sig man st&aring;r p&aring; ena eller andra sidan.

<em>Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige</em>

Givande och medryckande b&aring;de f&ouml;r de initierade och f&ouml;r den historiskt allm&auml;nintresserade. Ett gediget och v&auml;lskrivet verk, med andra ord.

<em>Axel Andersson, historiker, Popul&auml;r Historia</em>

</blockquote>

Vasaprinsessan Sofia p&aring;tvingades en make som behandlade henne s&aring; illa att hennes hetlevrade br&ouml;der slutligen jagade honom ur landet. Den fanatiskt s&ouml;rjande Maria Eleonora, &auml;nka efter Gustav II Adolf, k&auml;mpade med riksr&aring;det om kontrollen &ouml;ver sin makes lik. Gustav III k&auml;nde en s&aring;dan aversion mot sin drottning att hans ovilja att ha samlag med henne h&ouml;ll p&aring; att urarta i en konstitutionell kris.

Att kungliga &auml;ktenskap i alla tider har varit grundade p&aring; politik &auml;r v&auml;lk&auml;nt. Men som den h&auml;r boken visar har ocks&aring; passion, i en eller annan form, alltid spelat en viktig roll.

I sju nedslag i den svenska monarkins historia f&aring;r vi h&auml;r f&ouml;lja hur dynamiken mellan politik och passion yttrat sig. Tillsammans utg&ouml;r nedslagen en gripande ber&auml;ttelse om hur k&ouml;n och sexualitet, klass och etnicitet, lycka och olycka, furste och unders&aring;te st&auml;ndigt har omtolkats i historien.

<strong>Henric Bagerius</strong> och <strong>Louise Berglund</strong>, antologins redakt&ouml;rer, &auml;r universitetslektorer i historia vid &Ouml;rebro universitet.

&Ouml;vriga medverkande f&ouml;rfattare:
Mattias Frihammar
Fabian Persson
Avigail Rotbain
Karin Tegenborg Falkdalen
Kristina Widestedt

<blockquote>

Uttr&aring;kad som jag blir av tillr&auml;ttalagda k&auml;rleksf&ouml;rklaringar &auml;r det de olyckliga paren i Politik och passion som intresserar mest. Inte f&ouml;r att vara missunnsam, men relationsproblemen g&ouml;r kungligheterna mer m&auml;nskliga &auml;n deras tihi-klipp.&nbsp;
Forskarna radar h&auml;r upp sex hundra &aring;r av d&aring;liga matchningar i den h&ouml;g&auml;ttade dejtingdjungeln. Deppigt &auml;r att l&auml;sa om alla vidriga barn&auml;ktenskap: norska prinsessan Ingeborg var till exempel ett &aring;r gammal n&auml;r hon lovades bort till svenske hertig Erik Magnusson. Hon hade fyllt 11 n&auml;r hon skred upp f&ouml;r altarg&aring;ngen 1312, han 30. F&ouml;rutom tv&aring;ngs&auml;ktenskap, kusingem&aring;l och komplicerade &auml;ktenskapsf&ouml;rhandlingar p&aring; latin, f&ouml;rutsattes dessutom att man skulle ha virilt sex med en vitt fr&auml;mmande m&auml;nniska fr&aring;n n&aring;n Habsburgdynasti. Som tur var f&ouml;rekom skilsm&auml;ssor ... Politik och passion p&aring;minner dock om att varje kungligt br&ouml;llop ska fylla en st&ouml;rre funktion - ena nationen kring ceremoniellt krimskrams. F&ouml;r k&auml;rlekens skull ska vi acceptera samh&auml;llets oj&auml;mlikheter. Att Carl Philip s&auml;ger ja till yogainstrukt&ouml;ren Sofia i dag &auml;r vackert, men inte opolitiskt.

<em>Natalia Kazmierska, Aftonbladet</em>

Till skillnad fr&aring;n ett antal bleka och pliktskyldiga historiska antologier p&aring; sistone utm&auml;rker sig Politik och passion b&aring;de f&ouml;r sin relevans och v&auml;lskrivna prosa ... F&ouml;rfattarna lyckas komma med n&aring;got som &auml;r givande och medryckande b&aring;de f&ouml;r de initierade och f&ouml;r den historiskt allm&auml;nintresserade. Ett gediget och v&auml;lskrivet verk, med andra ord.

<em>Axel Andersson, historiker, Popul&auml;r Historia</em>

Allra intressantast blir dock antologin n&auml;r den fokuserar p&aring; kungliga &auml;ktenskap som misslyckades, n&auml;r passion och politik inte gick att kombinera. Gustav III, som enligt egna ungdomsanteckningar var emot hela id&eacute;n med resonemangspartier med utl&auml;ndska prinsessor, var f&auml;ngslad i ett olyckligt &auml;ktenskap med den danska prinsessan Sofia Magdalena. &Auml;nnu v&auml;rre gick det f&ouml;r &auml;ktenskapet mellan den svenske prinsen Wilhelm och den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna, kusin till tsar Nikolaj II, som skildes efter n&aring;gra olyckliga &aring;r i b&ouml;rjan av 1900-talet. Kristina Widestedt skildrar hur varken Wilhelm eller Maria trivdes i det p&aring;tvingade politiska &auml;ktenskapet, hur deras personligheter gjorde uppror mot det f&ouml;rv&auml;ntade. Ist&auml;llet f&ouml;r att f&ouml;ra Ryssland och Sverige n&auml;rmare varandra ledde br&ouml;llopet till att den svenska rysskr&auml;cken &ouml;kade vid en tid d&aring; Europa gled allt n&auml;rmare f&ouml;rsta v&auml;rldskriget ... Variationen &auml;r stor inom antologins ram, men vissa r&ouml;da tr&aring;dar &auml;r l&auml;tt urskiljbara. Den viktigaste &auml;r de kungliga &auml;ktenskapens samh&auml;lleliga funktion. N&auml;r en kunglighet gifter sig &auml;r det inte bara en familjeangel&auml;genhet utan n&aring;got hela nationen f&ouml;rv&auml;ntas ha en &aring;sikt om, n&aring;got som i v&auml;rsta fall kan resultera i dramatiska kriser. Kontinuiteten mellan historia och nutid &auml;r allts&aring; st&ouml;rre &auml;n vi l&auml;tt f&ouml;rest&auml;ller oss. Samtidigt g&ouml;r f&ouml;rfattarna en tydlig po&auml;ng av f&ouml;r&auml;ndringarna.

<em>Dick Harrison, Svenska Dagbladet</em>

Politik och passion gifter samman en analytisk sk&auml;rpa med ett m&auml;rgfullt material som mer s&auml;llan ges en seri&ouml;s genomlysning. I synnerhet det informella maktut&ouml;vandets konst lyfts upp p&aring; dagordningen, vilket inte &auml;r helt fel i ett land d&auml;r monarkin &ouml;ver huvud taget inte &auml;r ett diskussions&auml;mne.

<em>Cecilia Nelson, G&ouml;teborgs-Posten</em>

</blockquote>