Hopplöst, men inte allvarligt : konst och politik i Centraleuropa

Hopplöst, men inte allvarligt : konst och politik i Centraleuropa
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor320
Vikt180 gr
Utgiven2021-10-15
SABBfk-f
ISBN 9789127174610
<blockquote>

F&ouml;r den som &auml;r det minsta intresserad av sin europeiska omv&auml;rld, sin samtid eller, f&ouml;r den delen, meningen med livet.

<em>UNT</em>

Deras fr&aring;gor ang&aring;r alla.

<em>Expressen</em>

Det &auml;r en underbar bok som Cecilia Hansson skrivit.

<em>SvD</em>

</blockquote>

Den fria kulturen &auml;r under attack p&aring; m&aring;nga h&aring;ll i Europa. Konservativa och h&ouml;gerpopulistiska krafter driver allt h&aring;rdare krav p&aring; styrning och censur. Inte minst i Centraleuropa politiseras idag konstlivet.&nbsp;

<em>Hoppl&ouml;st, men inte allvarligt. Konst och politik i Centraleuropa</em>&nbsp;handlar om &ouml;verlevnad, motst&aring;nd, censur och frihet i en region som &auml;r politiskt h&ouml;gaktuell och av stor vikt f&ouml;r hela v&auml;rldens utveckling.

Cecilia Hansson har under flera &aring;rs tid rest mellan Stockholm och Wien, Bukarest och Budapest f&ouml;r att f&ouml;rst&aring; det allt h&aring;rdare kulturklimatet. Hon m&ouml;ter n&aring;gra av Europas ledande intellektuella, fr&aring;n Herta M&uuml;ller och P&eacute;ter N&aacute;das till Marina Abramović, Michael Haneke och m&aring;nga fler. De talar om villkoren f&ouml;r skapande, men ocks&aring; de st&ouml;rre fr&aring;gorna om konstens betydelse och konstn&auml;rens m&ouml;jlighet att p&aring;verka samh&auml;llsdebatten. I n&auml;ra och djupg&aring;ende intervjuer ber&ouml;r Hansson fr&aring;gor som arvet efter kommunism och fascism, konstens ofr&aring;nkomlighet, auktorit&auml;ra id&eacute;ers &aring;terkomst och hur varken stabilitet eller trygghet kan tas f&ouml;r given i Europa idag. Resultatet &auml;r en unik inblick i regionen och &aring;terkommer till en central fr&aring;ga: Vilket ansvar har egentligen en konstn&auml;r att st&aring; upp f&ouml;r det hon eller han tror p&aring;?

<strong>Cecilia Hansson</strong>&nbsp;(f&ouml;dd 1973) &auml;r f&ouml;rfattare, journalist, fil. mag. i tyska och &ouml;vers&auml;ttare. Hon har skrivit fyra diktsamlingar - debutboken utspelade sig i Wien - och &ouml;versatt tv&aring;. Hon har genom studier, resor och reportage f&ouml;ljt Centraleuropa i mer &auml;n tjugo &aring;r.

&nbsp;

<div class="oExpanderHeight"> <div class="oExpanderContent"> <blockquote>

Cecilia Hanssons bok &auml;r b&aring;de levande och angel&auml;gen, och visar med tydlighet att n&auml;r kulturen &auml;r hotad s&aring; &auml;r vi alla hotade.

<em>Leonidas Aretakis, Dagens Nyheter</em>

En mycket fin, l&auml;sv&auml;rd och genomarbetad intervjubok ... En viktig bok f&ouml;r att f&ouml;rst&aring; hur dagens Europa blivit till och kanske ocks&aring; om vart det &auml;r p&aring; v&auml;g.

<em>Bj&ouml;rn Sandmark, Dala-Demokraten</em>

Samtalstonen &auml;r vardaglig och inneh&aring;llet tillg&auml;ngligt, som l&auml;sare sitter man vid bordet intill och lyssnar. Det &auml;r vaket och undrande, aldrig pladdrigt ... f&aring;r en att stanna upp och reflektera. Cecilia Hanssons rapporter fr&aring;n verksamma konstn&auml;rer i ett undanskymt Europa rymmer hoppl&ouml;shet och allvar. Men ocks&aring; hoppfullhet i ett allvarligt l&auml;ge.

<em>Gert Lundstedt, Arbetet</em>

Det h&auml;r &auml;r en bok som tar upp samtidens br&auml;nnande fr&aring;gor och samtidigt ger en viktig historisk bakgrund. Det &auml;r intressant, gripande, viktigt, stundtals underh&aring;llande och alltid mycket stimulerande.

<em>BTJ</em>

Jag tror man ska l&auml;sa Hoppl&ouml;st, men inte allvarligt som en rapportbok fr&aring;n l&auml;get i tre l&auml;nder - &Ouml;sterrike, Ungern och Rum&auml;nien. De f&ouml;renas av f&ouml;rljugen historia, l&auml;skig politik och fantastiskt stilskarpa, pl&aring;gsamma, &auml;ltande ber&auml;ttelser. Michael Hanekes nersl&auml;ckta m&ouml;rker, Herta M&uuml;llers skoningsl&ouml;shet och L&aacute;szlo Krasznahorkais stillast&aring;ende st&ouml;rtregn. Vem blir inte sugen? ... Ingen verkar egentligen vilja vara politisk - men alla k&auml;nner att de m&aring;ste. N&aring;gon s&auml;ger att samtiden &auml;r som en djungel, men att det d&aring; finns plats f&ouml;r mod ... V&aring;ra blickar &ouml;ver Europa skyms fortfarande av f&ouml;rdomsfulla stereotyper och kategorier. Hanssons bok rubbar dem. De tre l&auml;nderna bildar ett upphettat koncentrat av det europeiska tillst&aring;ndet. Konservatismens frammarsch. Det skarpa v&auml;gvalet mellan &aring;ternationalisering och Europatanken. Deras fr&aring;gor ang&aring;r alla.

<em>Per Wirt&eacute;n, Expressen</em>

Nyfikenhet och &ouml;ppna fr&aring;gest&auml;llningar kan leda oss vidare i ett allt mer polariserat samh&auml;llsklimat ...&nbsp; Cecilia Hansson har &aring;stadkommit rena trivselboken f&ouml;r den som &auml;r det minsta intresserad av sin europeiska omv&auml;rld, sin samtid eller, f&ouml;r den delen, meningen med livet. Det &auml;r oavbrutet stimulerande att f&ouml;lja hennes m&ouml;ten med den ena efter den andra centraleuropeiska intellektuella giganten / gr&auml;nsl&ouml;sa konstikonen / lovande yngre f&ouml;rm&aring;gan. Faktum &auml;r att det litegrann k&auml;nns som att f&aring; sitta och fika i s&auml;llskap av en rad otroligt intressanta personer. Cecilia Hansson bjuder p&aring; spirituella samtal med en i b&auml;sta bem&auml;rkelse intellektuell gr&auml;dda. Det d&auml;r med fikak&auml;nslan &auml;r nog ingen slump. P&aring; ett st&auml;lle resoneras det just om caf&eacute;kulturen i Wien, och dess betydelse f&ouml;r konst och kultur. Cecilia Hansson sj&auml;lv tar liten plats i texten, men skjuter in de r&auml;tta fr&aring;gorna och har helt uppenbarligen en talang att lyssna, tolka och ordna det material hon f&aring;r, s&aring; att det blir substantiellt och, i sina b&auml;sta stunder, riktigt djupsinnigt ... Hoppl&ouml;st men inte allvarligt bjuder p&aring; flera skratt under l&auml;sningen, precis som vid ett vanligt caf&eacute;samtal. P&aring;fallande m&aring;nga av Hanssons interlokut&ouml;rer har humor, och en stor portion sj&auml;lvironi.

<em>Nina Solomin, Upsala Nya Tidning</em>

Frostbitna tulpaner i gatust&aring;nd och uppf&auml;llda rockkragar fyller staden i en historiskt kall aprilhelg, men tillkommen som 'en k&auml;rleksf&ouml;rklaring till &Ouml;sterrike' v&auml;rmer Hanssons bok som en innerlig stadsguide i sina beskrivningar av konstens gl&ouml;dgade svar p&aring; en kall politik. Helt logiskt framst&aring;r det ocks&aring; att det blir kyssar som snitslar ut min v&auml;g n&auml;r jag r&ouml;r mig genom staden och dess politiska och kulturella historia.

<em>Sara Meidell, V&auml;sterbottens-Kuriren</em>

Selv om boken levner liten tvil om situasjonens alvor og h&aring;pl&oslash;shet, og mange av de intervjuede fremst&aring;r resignerte p&aring; vegne av sine nasjoner, oppleves boken paradoksalt nok som frisk. Forfatterne og kunstnerne som her kommer til orde gir vektige innspill til v&aring;re forestillinger om Europa. For som Cărtărescu viser i sitt essay, st&aring;r Europa fortsatt p&aring; spill, og ogs&aring; skandinaviske hjerner kan se ut til &aring; ha glemt at de er grensel&oslash;se.

<em>Morgonbladet (Norge)</em>

Och h&auml;r finns kanske n&aring;got som ut&ouml;ver geografin f&ouml;renar det vi kallar Centraleuropa, n&auml;mligen en konstn&auml;rlig fascination f&ouml;r den inre friheten och f&ouml;r gestaltningen av det djupaste m&auml;nskliga livet bortom de lager som spr&aring;k, etnicitet, tradition och konvention utg&ouml;r. Detta &auml;r f&ouml;rst&aring;s paradoxalt i en region som pr&auml;glats av m&auml;nsklighetens v&auml;rsta krig, folkmord och diktaturer. Men, s&aring; &auml;r ocks&aring; sj&auml;lva paradoxen, liksom den i bokens titel, n&aring;got specifikt centraleuropeiskt. Att bokens kollage av intervjuer har tillkommit i en tid d&aring; den konstn&auml;rliga friheten historiskt sett aldrig varit st&ouml;rre &auml;r f&ouml;rst&aring;s ocks&aring; paradoxalt, men samtidigt n&aring;got som uppmanar oss alla att bidra till att denna frihet inte begr&auml;nsas till att bli ytterligare en parentes i en auktorit&auml;r tids&aring;lder.

<em>Signum</em>

</blockquote> </div> </div>