Plocka tång & strandväxter : recept och tillagning

Plocka tång & strandväxter : recept och tillagning
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor204
Vikt847 gr
Utgiven2021-11-05
SABQcaa
ISBN 9789127174290

Utsedd till årets Undervisningslitteratur i Årets svenska måltidslitteratur 2022. 

"... bör ha sin givna plats i hyllan hos alla som är intresserade av mat, miljö, hälsa och hav."
<em>Str&ouml;mstads Tidning / Norra Bohusl&auml;n</em>

"Plocka t&aring;ng &amp; strandv&auml;xter fungerar b&aring;de som v&auml;ckarklocka f&ouml;r v&aring;ra vatten och som tipsbok, d&auml;r man l&auml;r sig n&auml;r, var och hur man ska plocka och sk&ouml;rda t&aring;ng - som ing&aring;ng och ingrediens i m&auml;ngder av olika r&auml;tter och smaks&auml;ttare."<em>
</em><em>Gourmet</em>

Linn&eacute;a Sj&ouml;gren och Karolina Martinson &auml;r t&aring;ngdykerskor och har under m&aring;nga &aring;r jobbat med att anordna kurser och plocka t&aring;ng och strandv&auml;xter som de s&auml;ljer till restauranger. H&auml;r delar de med sig av sina samlade kunskaper f&ouml;r att &ouml;ka medvetenheten om det skafferi som finns l&auml;ttillg&auml;ngligt direkt under havsytan och l&auml;ngs strandkanterna.

Det &auml;r dags att ge t&aring;ngen sin sj&auml;lvklara plats i v&aring;r matkultur. Med sp&auml;nnande smak, konsistens och sk&ouml;nhet &auml;r den en tillg&aring;ng i b&aring;de matlagning och bakning &ndash; och dessutom &auml;r t&aring;ng b&aring;de nyttigt och milj&ouml;v&auml;nligt.

Ett 20-tal t&aring;ngarter och ett 30-tal strandv&auml;xter presenteras med information om sk&ouml;rdes&auml;song, n&auml;ringsinneh&aring;ll och anv&auml;ndningstips. Du f&aring;r en grund f&ouml;r att sj&auml;lv kunna sk&ouml;rda b&aring;de t&aring;ng och strandv&auml;xter p&aring; ett h&aring;llbart s&auml;tt. Boken inneh&aring;ller ocks&aring; grundl&auml;ggande&nbsp;tekniker f&ouml;r att f&ouml;rvara, torka, l&auml;gga in och salta t&aring;ng och cirka 70 recept p&aring; allt fr&aring;n tillbeh&ouml;r, som t&aring;ngbr&ouml;d, r&ouml;rhinneolja och seaweedkimchi, till hela r&auml;tter som skrei i sockert&aring;ng, t&aring;ngtacos och pasta med musslor och havssallat.

&rdquo;Men t&aring;ngdykerskorna Linn&eacute;a Sj&ouml;gren och Karolina Martinssons nyutkomna bok Plocka t&aring;ng &amp; strandv&auml;xter (Natur &amp; Kultur) &ouml;ppnar en helt ny v&auml;rld.&rdquo;
<em>SvD Perfect Guide</em>

&rdquo;I <em>Plocka t&aring;ng och strandv&auml;xter</em> guidar Linn&eacute;a Sj&ouml;gren och Karolina Martinson oss till en modern matupplevelse med allt vad stranden har att erbjuda.&rdquo;
<em>Nya Rum</em>

&rdquo;I den h&auml;r fina och inspirerande boken delar de [Karolina Martinson och Linn&eacute;a Sj&ouml;gren] med sig av sina kunskaper f&ouml;r att f&aring; fler att uppt&auml;cka gl&auml;djen och nyttan med t&aring;ng.&rdquo;<em>
BTJ</em>