Nytt liv

Nytt liv
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor206
Vikt440 gr
Utgiven2022-08-12
SABHcg
ISBN 9789127173293

"... angelägen berättelse om strukturerna som skapar och upprätthåller
gängkriminalitet"

Helene Ehriander, BTJ

"... en dramatisk bok jag vill sätta i händerna på varenda politiker, rektor, skolledare och elev. Jag håller tummarna att lärare och bibliotekarier runt om i vårt land högläser den och köper in den som klassuppsättning. Här finns så mycket att samtala om och lära sig av, för både barn och vuxna. Egentligen vill jag bara säga - Läs den!"

Agneta Norrgård

"berättelse som griper tag i ens hjärta och själ /.../ Den fångar verkligen kärnan i ett högt aktuellt ämne."

@sandras_bocker

"Jag kommer bära med mig Nadir länge."

@angelicasbokhylla

- Jag har ett jobb åt dig, säger Ibbe.
Han ser nervös ut.
Nadir sväljer och drar upp täcket till hakan, blundar.
- Jag sover.
Nadir känner hur hans bror rycker täcket av honom.
- Jag sa att jag har ett jobb till dig. Nu.
- Men det är ju mitt i natten, säger Nadir. Jag sover, säger jag.
- Exakt. Det är mitt i natten. Just därför, viskar Ibbe.

Nadir lever med sin mamma och sina tre syskon. Mamman kämpar för att få ekonomin och livet att gå ihop. Samtidigt kommer Nadirs storebror Ibbe hem med sedlar och guldkedjor. Nadir försöker att inte lägga sig i, men trycket mot honom ökar. Ibbe vill att han ska springa ärenden och ställa upp. En kväll går något mycket fel och Ibbe måste gömma sig för såväl fienden som polisen. Nadir förstår att han måste rädda sig själv och följer med Reza, som städar på skolan, till Abisko. Reza har också flytt en gång och förstår hur desperat Nadir är. Men är ett nytt liv möjligt? Och är Nadir beredd att betala priset för att börja om?

Christina Wahldén är en prisbelönt författare och journalist med en bakgrund som kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Hon har skrivit för såväl barn som vuxna, bland annat Kort kjol, Falafelflickorna och Tulpanpojken för barn samt Darwindeckarna för vuxna. I arbetet med Nytt liv har hon haft hjälp av mellanstadieelever på Rosengårdsskolan i Malmö.