Köpenhamn för foodisar

Köpenhamn för foodisar
Serie ...för foodisar
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreGeografi och resor
FormatEbok (PDF)
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2025-03-07
SABNjz Köpenhamn.08
ISBN 9789127169487
<blockquote>

Erik Eje Almqvist har skapat en alldeles utm&auml;rkt guide f&ouml;r foodisar. Foodisar f&ouml;rklarar f&ouml;rfattaren som en person&nbsp;som tycker om god mat och levande krogmilj&ouml;er. K&ouml;penhamn f&ouml;r foodisar &auml;r del i en serie d&auml;r olika matkunniga&nbsp;f&ouml;rfattare beskriver olika st&auml;ders matkultur.

<em>Erika Storme Martinger,&nbsp;BTJ-h&auml;ftet nr 21, 2018</em>

</blockquote>

"Jag har aldrig &aring;ngrat mig s&aring; mycket som efter att jag flyttade fr&aring;n K&ouml;penhamn.&nbsp;Jag l&auml;ngtade till vinhandlaren under Knippelsbro d&auml;r man alltid, oavsett tid p&aring; dygnet, st&ouml;r i lunchen varp&aring; man vinkas in i k&ouml;ket d&auml;r man f&aring;r smaka grumliga viner som &auml;nnu inte kommit upp p&aring; hyllan.

Jag l&auml;ngtade till den m&auml;rkv&auml;rdiga kiosken p&aring; S&oslash;nder Boulevard som s&auml;ljer cigg, mj&ouml;lk, tidningar &ndash; och obskyra sur&ouml;ler som aldrig skulle till&aring;tas komma i n&auml;rheten av Systembolagets hyllor.&nbsp;

Och s&aring; fantiserade jag om Noma-kockarnas nya krogar, om slaktartanten Hanne som varje morgon tillreder alla p&aring;l&auml;gg fr&aring;n grunden och skyfflar upp mackor p&aring; brickor i f&ouml;nstret och om den nya skolans sm&oslash;rrebr&oslash;dsbarer som serverar lambic-&ouml;l och oxiderade Sebastian Riffault-viner till h&oslash;nsesalaten. Det dr&ouml;jde inte l&auml;nge innan jag flyttade tillbaka.&nbsp;

Det h&auml;r &auml;r en guide till mina favoritkrogar, till fantastiskt naturvin, till st&auml;llena med de finaste r&aring;varorna fr&aring;n Sj&aelig;llands h&auml;ngivnaste hippieb&ouml;nder och skogsmullar. Till barerna med den intressantaste hantverks&ouml;len och till de murrigaste jukeboxhaken som har s&aring; d&aring;lig ventilation att man kan passivr&ouml;ka tobaken som utandades av Vesterbropoeten Dan Turell p&aring; 70-talet, och d&auml;r den som blir hungrig halv tv&aring; p&aring; natten f&aring;r ett kokt &auml;gg och en klick senap p&aring; en servett."

<strong>Erik Eje Almqvist</strong>&nbsp;&auml;r reporter och redakt&ouml;r. 2008 var han med och startade Magasinet Filter, d&auml;r han arbetat under flera &aring;r, bland annat som chefredakt&ouml;r. Han har &auml;ven varit krogskribent i Metro. 2009 uts&aring;gs han till &aring;rets journalist av Sveriges tidskrifter. Sedan 2012 har han &ndash; med undantag f&ouml;r ett kort avbrott &ndash; bott p&aring; den gamla delen av Islands brygge i K&ouml;penhamn.