Japansk whisky : och annan asiatisk single malt av världsklass

Japansk whisky : och annan asiatisk single malt av världsklass
Författare
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreMat och dryck
FormatEbok (PDF)
SpråkSvenska
Antal sidor175
Vikt0
Utgiven2019-10-05
SABQcaf
ISBN 9789127162143

&rdquo;En kul mix av bland annat fakta, tips, bes&ouml;k hos destillerier och sp&auml;nnande drinkrecept.&rdquo; <em>Expressen</em>

F&ouml;r tio &aring;r sen var japanskt whisky m&aring;ttligt popul&auml;r men p&aring; n&aring;gra &aring;r har allt f&ouml;r&auml;ndrats. Efterfr&aring;gan p&aring; japansk whisky har skjutit i h&ouml;jden och det pratas om hur bra single malt det fanns i Indien och Taiwan. Vad var det som hade h&auml;nt? Och vad &auml;r det som egentligen k&auml;nnetecknar asiatisk single malt?

I<em>&nbsp;Japansk whisky&nbsp;</em>f&aring;r du<strong>&nbsp;</strong>f&ouml;lja med p&aring; en resa till n&aring;gra av l&auml;ndernas mest legendariska destillerier. I Japan vittnar&nbsp;grundaren av japansk whisky &ndash;&nbsp;Masataka Taketsuru &ndash; om en 100 &aring;r gammal tradition. Hans kemikunskaper och anteckningar fr&aring;n en praktik i Skottland gav upphov till en ny v&aring;g av destillerier under 1900-talet. Ett exempel &auml;r hans eget livsverk Yoichi som ligger p&aring; &ouml;n Hokkaido. Destilleriets pannor drivs fortfarande med kol som skyfflas in f&ouml;r hand i ugnarna &ndash; en konst som ytterst f&aring; andra praktiserar. Dessutom bes&ouml;ker vi n&aring;gra mindre hantverksdestillerier, allt fr&aring;n det ny&ouml;ppnade Mars Tsunuki till det sm&aring;tt legendariska Chichibu.

&Auml;ven Indien och Taiwan har p&aring; senare &aring;r visat vad de g&aring;r f&ouml;r. I utkanten av Bangalore destillerar Amrut r&aring;sprit i lokaltillverkade kopparpannor. I Taiwan var Kavalan f&ouml;rst ut med att g&ouml;ra single malt i samband med att spritmonopolet avskaffades. Med hj&auml;lp av skotsk expertis i kombination med sina varma och fuktiga klimat har b&aring;da l&auml;nderna utvecklat en egen whiskystil &ndash; ofta k&auml;nnetecknad av tropisk frukt och en sl&aring;ende komplexitet.<strong>&nbsp;</strong>Med ena foten i sin egen terroir och den andra i Skottland, har asiatisk single malt whisky kommit att utvecklas till ett helt unikt fenomen.

&rdquo;&hellip; en lekfull, personlig k&auml;rleksf&ouml;rklaring till japansk och asiatisk whisky, ackompanjerad med unika fotografier och kompletterad med moderna whiskydrinkrecept och bartips. <em>Japansk whisky</em> tilltalar whiskyentusiaster p&aring; alla niv&aring;er och &ouml;ppnar &ouml;gonen f&ouml;r en blomstrande marknad.&rdquo; <em>BTJ</em>