Mellan raderna : en bok om att vara kvinna och journalist

Mellan raderna : en bok om att vara kvinna och journalist
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor196
Vikt480 gr
Utgiven2018-08-11
SABOhja-c:k.4
ISBN 9789127158900
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
<blockquote>

<em>Mellan raderna</em>&nbsp;&auml;r en modig bok.

&Aring;sa Erlandsson, Dagens Nyheter

Boken &auml;r b&aring;de viktig och avsl&ouml;jande l&auml;sning, inte bara f&ouml;r mediefolk, utan f&ouml;r alla som vill kunna se det som knappt syns p&aring; arbetsplatser.

Lotta Frithiof, UNT

</blockquote>

Den h&auml;r intervjuboken handlar om kvinnliga journalisters vardag och det som fortfarande &auml;r sv&aring;rt att ben&auml;mna: det subtila kvinnof&ouml;rtrycket. Det d&auml;r som n&auml;stan alltid g&aring;r att bortf&ouml;rklara, men som kan ta d&ouml;d p&aring; den mest engagerades gl&ouml;d, g&ouml;ra den roliga tr&aring;kig och den smarta dum.

Numer&auml;rt &auml;r journalistbranschen en av Sveriges mest j&auml;mst&auml;llda, &auml;nd&aring; &auml;r det oftast m&auml;n som f&aring;r g&ouml;ra de b&auml;sta jobben, ta emot all kredd och uppmuntran och se sina id&eacute;er bli verklighet. Det &auml;r ocks&aring; m&auml;n som f&aring;r de b&auml;sta positionerna och sitter p&aring; pengarna. Det &auml;r ett problem.

I <em>Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist</em> har Jenny Nordlander samlat rapporter och vittnesm&aring;l fr&aring;n Sveriges st&ouml;rsta redaktioner. Journalister ber&auml;ttar om hur de har s&auml;rbehandlats p&aring; grund av att de &auml;r kvinnor - och hur det har p&aring;verkat deras karri&auml;r.

I b&ouml;rjan av 1700-talet kr&auml;vdes det bokstavligt talat att en man dog f&ouml;r att en kvinna skulle till&aring;tas delta i arbetet. Jenny Nordlander visar hur situationen f&ouml;r kvinnor i mediebranschen har f&ouml;r&auml;ndrats &ouml;ver tid, fr&aring;n tryckeri&auml;nkorna och de f&ouml;rsta kvinnliga reportrarna, utrikeskorrespondenterna och cheferna till idag d&auml;r n&aring;gra av Sveriges fr&auml;msta&nbsp; journalister och skribenter &ndash; &Aring;sa Beckman, Bilan Osman, Johanna Fr&auml;nd&eacute;n, Frida S&ouml;derlund, Agneta Pleijel, Ametist Azordegan, Nivette Dawod, Sara Meidell, Emilie Roslund och &Aring;sa Moberg - ber&auml;ttar om sina yrkesliv.

I sp&aring;ren av #metoo och journalisternas upprop #deadline 2017, och efter debatten om j&auml;mst&auml;lldhet inom mediebranschen v&aring;ren 2018, m&aring;ste vi ta n&auml;sta steg och prata om det mer subtila kvinnof&ouml;rtrycket. Det som f&aring; s&auml;tter ord p&aring;, men som st&aring;r skrivet mellan raderna.

<strong>Jenny Nordlander</strong> &auml;r journalist. Hon har tidigare arbetat p&aring; Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Aftonbladet, och senast som chefredakt&ouml;r f&ouml;r tidningen N&ouml;jesguiden.

&nbsp;

<blockquote>

Boken <em>Mellan raderna</em> f&ouml;rdjupar metoo-uppropet och &auml;r en pessimistisk spaning om en mediebranschs ovillig att v&auml;dra ut de gamla rummen.

Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet

Jenny Nordlanders bok om att vara kvinna och journalist ger Linda Skugge en obehaglig insikt.

Expressen

Jenny Nordlander ska ha en eloge f&ouml;r att hon h&auml;r och d&auml;r n&auml;rmar sig fr&aring;gan. Hon p&aring;b&ouml;rjade sin bok l&aring;ngt f&ouml;re Me too-r&ouml;relsen, vilket g&ouml;r att fr&aring;gor om sexuella trakasserier inte dominerar allt, och det &auml;r utm&auml;rkt.

Ulrika Knutson, G&ouml;teborgs-Posten

</blockquote>