Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen

Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreVäxter
FormatEbok (PDF)
SpråkSvenska
Antal sidor176
Vikt0
Utgiven2017-03-25
SABUfab.07-c
ISBN 9789127153745
<blockquote>

Det &auml;r p&aring; tiden att n&aring;gon har skrivit den h&auml;r boken.

Matgeek&nbsp;

Ov&auml;rderlig guide.

Vegourmet

</blockquote>

Med r&auml;tt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli en sp&auml;nnande jakt p&aring; naturlig mat och vilda smaker. I boken&nbsp;Vildplockat&nbsp;l&auml;r du k&auml;nna en m&auml;ngd svenska blommor, &ouml;rter, b&auml;r, svampar, blad, r&ouml;tter och l&ouml;kar som alla g&aring;r att &auml;ta och anv&auml;nda i matlagning.<em><strong>
</strong></em>

Den nordiska floran har det senaste decenniet hamnat i str&aring;lkastarljuset p&aring; grund av kockarna i det som brukar kallas den nya nordiska gastronomin. Men det &auml;r inte bara toppkockar som kan laga med granskott, harsyra, tistel och ormbunke. M&aring;nga svenskar &auml;r vana att plocka svamp, men repertoaren kan l&auml;tt ut&ouml;kas till att omfatta mer av vad skog och &auml;ng har att erbjuda.

<strong>Niki Sj&ouml;lund</strong>&nbsp;har arbetat som kock i Stockholm men har de senaste &aring;ren valt att fokusera p&aring; att samla och plocka de &auml;tbara vilda v&auml;xter som dyker upp i skog, p&aring; &auml;ng, till fj&auml;lls och ibland till och med hemma i tr&auml;dg&aring;rden. F&ouml;r Niki har m&ouml;jligheten att plocka det som naturen producerar utan hj&auml;lp fr&aring;n oss m&auml;nniskor n&auml;stan blivit en personlig ideologi.

&ndash; Jag vill att m&auml;nniskor ska f&ouml;rst&aring; att det finns s&aring; mycket mer intressant att v&auml;nda blicken mot &auml;n telefonernas f&auml;rgglada sk&auml;rmar. F&ouml;r mig har skogen blivit en plats f&ouml;r uppt&auml;ckter: vilka v&auml;xter finns d&auml;r, hur hittar och identifierar man dem, var trivs de och vad har de f&ouml;r egenskaper?

I boken samlas fakta om ett 70-tal v&auml;xter: var de g&aring;r att hitta, deras specifika k&auml;nnetecken, smaker och utseenden, eventuella risker f&ouml;r sammanblandning och hur de b&auml;st f&ouml;rvaras och f&ouml;r&auml;dlas.

<strong>Niki Sj&ouml;lund</strong>&nbsp;&auml;r uppv&auml;xt i s&ouml;dra Lappland med naturen som lekplats. Ett brinnande intresse f&ouml;r naturens r&aring;varor kombinerat med arbete som kock p&aring; bland annat Ekstedt och Gro i Stockholm har lett fram till ett eget f&ouml;retag som plockar vilda v&auml;xter &aring;t ett antal svenska topprestauranger.

&nbsp;

<blockquote>

V&auml;lskriven och bildm&auml;ssigt vacker bok. (..)&nbsp;och med ett plastat omslagsom h&aring;ller f&ouml;r lite s&auml;mre v&auml;der,boken skall ju med ut i naturen!

Tran&aring;s-Posten

Ett genomarbetat lexikon &ouml;ver allt vad det vilda skafferiet har att erbjuda.

Vegourmet&nbsp;

Det &auml;r en blandning mellan inspirationsbok och handbok &ouml;ver 72 &auml;tbara saker fr&aring;n naturen.

Lokaltidningen

Niki Sj&ouml;lund delar med sig av sina b&auml;sta tips.

Expressen S&ouml;ndag&nbsp;

Fascinerande bok.

Elle Mat &amp; Vin

Under en vanlig skogspromenadkan man f&ouml;rutom svampoch b&auml;r hitta blommor, &ouml;rter, blad, r&ouml;tteroch l&ouml;kar som &auml;r &auml;tbara. I Niki Sj&ouml;lunds bok '<em>Vildplockat'</em>&nbsp;&nbsp;l&auml;r du dig om ett 70-&shy;tal v&auml;xter.

&Aring;ret Runt

Niki Sj&ouml;lund guidar dig fram till vad som &auml;r gott och hur du kan anv&auml;nda v&auml;xterna i maten.

Dr&ouml;mhem &amp; Tr&auml;dg&aring;rd

Med den h&auml;r, sympatiskt nog, plastlaminerade boken i n&auml;ven &auml;r det inte l&auml;ngre bara stj&auml;rnkockar som kan laga mat d&auml;r granskott, harsyra, ormbunke och tistel ing&aring;r som ingredienser.

Elle Decoration

Till varje v&auml;xt finnsbild, information om v&auml;xtplatser,sk&ouml;rdetid och hur denkan &auml;tas. F&ouml;r s&auml;kerhets skullanges &auml;ven f&ouml;rv&auml;xlingsarter.

V&auml;rmlands Folkblad

I&nbsp;takt med att vi accepterarde vilda v&auml;xterna som f&ouml;da, blir &auml;ven ogr&auml;sen f&auml;rre. Praktiskt!

Allt om Tr&auml;dg&aring;rd

M&aring;nga r&aring;d om hur du sparar v&auml;xterna &ouml;ver vintern, tills det g&aring;r att plocka f&auml;rskt igen.

Dr&ouml;mhem &amp; Tr&auml;dg&aring;rd

</blockquote>